Officierskruis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Drie officierskruisen

Een officierskruis is een van de mogelijke insignia of kleinoden van een ridderorde. Meestal onderscheidt het officierskruis zich van het Ridderkruis omdat goud in plaats van zilver werd gebruikt. Ook een rozet op het lint is kenmerkend voor een officierskruis al zijn er tal van uitzonderingen.

In Nederland en België dragen de kruisen van officieren in orden een rozet op hun lint. De Huisorde van Oranje is een uitzondering op deze regel omdat de tot 1969 verleende officierskruisen zonder lint, als een "Steckkreuz", op de borst werden gespeld.

In de Duitstalige landen en in Hongarije dragen de officieren hun kruis meestal als "Steckkreuz" zonder lint als een broche op de borst.

Een ander "Officierskruis".

Het Nederlandse Onderscheidingsteken voor Langdurige Dienst als officier wordt, omdat het alleen aan officieren in de krijgsmacht wordt verleend, in de wandeling ook wel "het Officierskruis" genoemd.

Onderscheiden met het Officierskruis zijn o.a.:

Zij dienden allen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Noot[bewerken | brontekst bewerken]

  1. L, Klemen, Major-General Roelof T. Overakker. Forgotten Campaign: The Dutch East Indies Campaign 1941-1942 (1999-2000).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]