Omkeerbare brandstofcel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een omkeerbare brandstofcel is een brandstofcel die ontworpen is om zowel in een normale als in een omgekeerde modus te werken.

In de normale modus wordt door de reactie van de chemische stoffen A en B tot de stof C elektriciteit gegenereerd. In de omgekeerde modus worden door het verbruiken van elektriciteit en de stof C, de chemische stoffen A en B gegenereerd.

Voorbeeld: Een brandstofcel verbruikt waterstof (H2) en zuurstof (O2) om elektriciteit en water (H2O) te produceren. Een omkeerbare brandstofcel kan in de andere modus elektriciteit en water verbruiken om waterstof en zuurstof te produceren.

Het proces in een brandstofcel kan altijd omgekeerd worden. Doordat het ontwerp van de brandstofcel meestal geoptimaliseerd is voor een van de twee processen, leidt het omkeren van het proces echter wel tot een onevenredig verlies van efficiëntie. In de praktijk komen omkeerbare brandstofcellen dan ook weinig voor. De meeste brandstofcellen die standaard ook in "omgekeerde" modus kunnen werken, worden verkocht als hebbedingetjes en leermodules.