Onderlinge waarborgmaatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De onderlinge waarborgmaatschappij is een Nederlandse rechtsvorm. De onderlinge waarborgmaatschappij lijkt sterk op de coöperatie, en is ook net als een coöperatie een speciaal soort vereniging. De onderlinge waarborgmaatschappij onderscheidt zich van normale verenigingen en coöperaties middels haar doel: het doel van een onderlinge waarborgmaatschappij kan namelijk uitsluitend zijn het sluiten van verzekeringsovereenkomsten met haar leden.[1] De onderlinge waarborgmaatschappij wordt samen met de coöperatie behandeld in artikelen 53 t/m 63k van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.

De onderlinge waarborgmaatschappij is een verzekeringsvorm en -organisatie waarbij degenen die door de afgesloten verzekeringen gedekt worden tevens eigendomsrechten bezitten in de organisatie of onderneming (i.c. deelnemen in het risicodragend eigen vermogen) en leden worden genoemd.

De onderlinge waarborgmaatschappij sluit, qua structuur, aan bij de huidige maatschappelijke ontwikkeling van delen.[bron?] Onderlinge waarborgmaatschappijen organiseren het delen van risico's. Onderlinge waarborgmaatschappijen geven ruimte aan ideeën, ervaringen en meningen van de leden.[bron?] Leden van een onderlinge hebben invloed op het beleid van de onderlinge en benoemen de bestuurders.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]