Naar inhoud springen

Onderscheiding van Koningin Nathalie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Addbot (overleg | bijdragen) op 14 mrt 2013 om 12:24. (Robot: Verplaatsing van 2 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q1966198)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Medaille
Medaille

De Onderscheiding van Koningin Nathalie (Servisch: Орден краљевице Наталије, Orden kraljevice Natalije), opvolger van de Onderscheiding van Prinses Nathalie werd door haar echtgenoot, de Servische Koning Milan IV Obrenović op 22 februari 1886 (6 maart 1886 in de orthodoxe tijdrekening) ingesteld. Deze onderscheiding was bestemd voor de vrouwen die de gewonden van de Servisch-Bulgaarse Oorlog van dat jaar hebben verpleegd en werd door Nathalie van Servië uitgereikt.

Er zijn twee uitvoeringen van de onderscheiding bekend; met een cyrillische "N",die op de Latijnse "H" lijkt en met een "N". Die laatste versie is voor West-Europese dames bestemd geweest.

De medaille werd in gouden en zilveren uitvoeringen toegekend.

Het kleinood

Medaille naar Gritzner
Medaille naar Gritzner

Men kan beter over een medaillon dan over een medaille spreken. Deze beide medailles zijn immers een roodgeëmailleerd en geguillocheerd cartouche met op de blauwe ring in gouden letters uit het cyrillisch schrift en in Servische taal de woorden die men als "VOOR DE VERPLEGING VAN GEWONDEN EN ZIEKEN GEDURENDE DE OORLOG" kan vertalen. Om de ring is een groen geëmailleerde lauwerkrans gebonden en als verhoging dient een geëmailleerde gouden vorstenkroon als in de Orde van het Takowo-Kruis.
De ring heeft de vorm van een lint die in een strik eindigt. Op de strik is het Servische wapenschild, een schild met een kruis en ieder kwartier een vuurslag, gelegd.

Het lint is hemelsblauw en opgemaakt tot een platte strik. De uiteinden van het 27 millimeter brede lint werden van inkepingen voorzien. Men droeg de onderscheiding op de linkerschouder.

Externe links

  • Afbeelding en geschiedenis op

Literatuur

Voetnoten