Onderstaatssecretaris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een onderstaatssecretaris (of ondersecretaris van staat), is in veel landen de benaming voor een onderminister (de minister zelf wordt dan veelal aangeduid als Secretaris van staat).

Verenigde Staten van Amerika[bewerken]

In de Verenigde Staten van Amerika was tot 1972 de benaming van een onderminister, Under Secretary of State (Ondersecretaris van Staat), sindsdien wordt een onderminister aangeduid als Deputy Secretary of State (Plaatsvervangend Secretaris van Staat). Het ambt van Under Secretary is thans voorbehouden aan een hoge ambtenaar op een departement (ministerie) en staat meestal aan het hoofd van een sub-departement.

Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland[bewerken]

In het Verenigd Koninkrijk is een Parliamentary Under Secretary of State (Parlementair ondersecretaris van Staat) een junior member van de regering en is altijd lid van het Lagerhuis (House of Commons). Een Parliamentary Under Secretary of State komt in rang direct onder een minister en staat boven een Parliamentary Private Secretary (Parlementair Privésecretaris), een contactpersoon tussen een minister (of schaduwminister) en hun contactpersoon in het Lagerhuis. Het bekleden van het ambt van Parliamentary Under Secretary of State geldt als een "opstapje" naar het ministerschap.

Een Permanent Under Secretary (Permanent Ondersecretaris) is een ambtenaar die een Brits departement leidt.

Italië[bewerken]

In Italië komt een onderstaatssecretaris (Sottosegretario di Stato) in rang onder een minister. Het ambt is enigszins vergelijkbaar met dat van staatssecretaris in België en Nederland. De onderstaatssecretaris wordt per decreet door de president van de republiek benoemd.

Frankrijk[bewerken]

In Frankrijk is een onderstaatssecretaris (Sous-sécretaire d'État) een soort onderminister die verantwoordelijk is voor een bepaald onderdeel van een ministerie. Soms delegeert een minister een deel van zijn bevoegdheden aan de onderstaatssecretaris.

Hongkong[bewerken]

In Hongkong staat een onderstaatssecretaris aan het hoofd van een departement en werkt nauw samen met bureau secretaries bij de uitvoering van het beleid van de Chief Executive Hong Kong (regeringsleider van Hongkong).

Zie ook[bewerken]