Onno Zijlstra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onno Klaas Zijlstra (14 januari 1949) is een Nederlandse filosoof.

Zijlstra promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een proefschrift over de filosofie en cultuurkritiek van de Spaanse filosoof José Ortega y Gasset.

Momenteel doceert hij filosofie aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Zwolle en aan de Protestantse Theologische Universiteit vestiging Kampen.

Zowel als onderdeel van als naast zijn werk als docent schreef Zijlstra diverse boeken. In 1998 kwam het boek Het kunstwerk en de zin van het bestaan uit. Hierin legt hij de relatie tussen kunst en filosofie en geeft er een uitleg over. Dilemma's. Een kortere inleiding in de filosofie (2003) was zijn volgende boek. Het is speciaal geschreven voor diegenen die bijna niets van filosofie weten, maar er wel graag een algemene indruk van willen hebben. De vraag over de zin van het menselijk bestaan staat in dit werk centraal.

In 2006 verscheen zijn Engelstalige boek Silence, Image and Language. Kierkegaard and Wittgenstein on Ethics and Aesthetics. In 2007 gevolgd door Wat doet die rode vlek daar linksboven?, een rijkelijk geïllustreerde inleiding in de esthetica; Zijlstra zorgde voor de tekst, de kunsthistorische bijdrage kwam van Jan Smidt.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Als ik Job niet had. Tien denkers over God en het lijden (1997), redactie
  • Het kunstwerk en de zin van het bestaan (1998)
  • Letting Go. Rethinking Kenosis (2002), redactie
  • Dilemma's. Een kortere inleiding in de filosofie (2003)
  • Language, Image and Silence. Kierkegaard and Wittgenstein on Ethics and Aesthetics (2006)
  • Wat doet die rode vlek daar linksboven? Inleiding in de esthetica (2007)