Onondaga (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Onondagadorp

De Onondaga (Onöñda'gega' of het volk van de heuvels ) zijn een der 5 oorspronkelijke staten van de Irokese (Haudenosaunee) Confederatie. Hun belangrijkste thuisland is in en rond Onondaga County (New York). Zij waren de bewakers van het vuur. Hierom vergaderde de Liga van de Irokezen in de Irokeze hoofdstad in het huidige Onondaga, zoals de traditionele chefs dat vandaag ook nog doen.

Toen de eerste Nederlanders onder leiding van de ontdekkingsreiziger Adriaen Block in 1613 in Amerika aankwamen, sloten ze een verdrag met de Onondaga, die ze zo als volk erkenden. De overeenkomst werd vastgelegd in een wampum belt, een riem van schelpen die symbool staat voor het vreedzaam samenleven tussen twee volken. [1]

Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog waren de Onondaga in het begin officieel neutraal, alhoewel individuele Onondaga betrokken waren in zeker één overval op Amerikaanse nederzettingen. Na een Amerikaanse aanval op hun belangrijkste dorp op 20 april 1779 bevocht een meerderheid van hen de Amerikanen. De Onondaga gingen later een bondgenootschap aan met de Britten. Nadien volgden vele Onondaga Joseph Brant in de Zes Staten ( Ontario) na de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten.

Op 11 november 1794 ondertekenden de Onondaga, samen met de andere leden van de Irokeze Confederatie, het Verdrag van Canandaigua met de Verenigde Staten, waarin het recht op hun thuisland erkend werd door de Verenigde Staten. De Onondaga die in New York verblijven staan onder het bestuur van de traditionele chefs die aangeduid worden door de clanmoeders, in plaats van gekozen.

  1. Het Parool 1 april 2009