Ons Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ons Amsterdam is een geïllustreerd maandblad voor een breed publiek over heden en verleden van Amsterdam met artikelen en nieuws over de stad en de Amsterdammers. Het belicht alle aspecten van het stadsleven: buurtleven, monumenten, politiek, kunst, sport, architectuur, sociale bewegingen, natuur, archeologie, theater, economie, vervoer, muziek, bekende Amsterdammers enzovoorts. Het tijdschrift werd opgericht in 1949 door de gemeente Amsterdam en werd in 1992 geprivatiseerd. Het heeft ongeveer 10.000 abonnees.

Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan trad toenmalig burgemeester Job Cohen in september 2009 op als gast-hoofdredacteur. In 2013 deed opvolger Eberhard van der Laan hetzelfde.

Op 30 september 2010 reikte het blad voor het eerst de Ons Amsterdam Scriptieprijs uit, voor de beste universitaire scriptie over een stukje Amsterdamse geschiedenis. De eerste winnaar was UvA-geschiedenisstudente Hilde van Stelten, met een onderzoek naar 19de-eeuwse Amsterdamse mannenzangkoren.

Hoofdredacteur is sinds 1 januari 2018 kunsthistoricus/journalist Koen Kleijn, als opvolger van Peter-Paul de Baar (sinds januari 1989).

Externe link[bewerken]