Naar inhoud springen

Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 9 dec 2019 om 00:30. (1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar) #IABot (v2.0)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk
Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk
Plaats Gent
Coördinaten 51° 3′ NB, 3° 44′ OL
Gebouwd in 1629-1722[1]
Monumentale status Beschermd monument[2]
Architectuur
Architect(en) Pieter Huyssens[1]
Stijlperiode barok
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk in Gent op het Sint-Pietersplein is een barokkerk gelegen naast de Sint-Pietersabdij.

Naam

Gents in de 17e eeuw (Flandria illustrata) met de Sint-Pieterskerk en de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Oorspronkelijk heette de kerk Sint-Pieterskerk, als kerk van de Sint-Pietersabdij. In de onmiddellijke nabijheid lag de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze laatst werd tijdens de Franse bezetting gesloopt in 1799 om plaats te maken voor wat nu het Sint-Pietersplein is. Sindsdien heeft de Sint-Pieterskerk de benaming Onze-Lieve-Vrouwekerk van deze verwoeste kerk overgenomen en heet nu Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk. Naast de kerk ligt de Tweekerkenstraat (die verwijst naar zowel de kerk van de Sint-Pietersabdij als naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk).

Geschiedenis

De huidige kerk werd gebouwd op de fundamenten van een vroegere romaanse abdijkerk die op het einde van de 16de eeuw tijdens de godsdienstonrusten werd verwoest.[1] De eerste steen van de huidige kerk werd gelegd door bisschop Antonius Triest in 1629. De kerk werd vervolgens van 1629 tot 1649 gebouwd. Een uitbreiding volgde in de vroege 18de eeuw.[3] Tijdens de Franse bezetting werd ze als opslagplaats gebruikt om vanaf 1810 terug dienst te doen als kerk.[1]

Begraafplaats

De kerk is de begraafplaats van vijf graven van Vlaanderen:[4]

  1. Boudewijn I
  2. Boudewijn II
  3. Arnulf I
  4. Arnulf II
  5. Boudewijn IV
Zie de categorie Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.