Oorlog tussen de Drie Sancho's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Europe-south-west-kingdoms.png

De Oorlog tussen de Drie Sancho's vond plaats tussen 1065 en 1067, het was een oorlog tussen drie neven, die alle drie Sancho heten.

Context[bewerken | brontekst bewerken]

García III van Navarra, de vader van Sancho IV van Navarra en Ferdinand I van León, Castille en Galicia, vader van onder anderen Sancho II van Castilië, waren twee broers. Beiden hadden hun grondgebied aanzienlijk uitgebreid. Op 29 december 1062 tekenden Ferdinand I en Sancho IV van Navarra een overeenkomst waarbij de grens tussen beide landen werd bepaald.

Toen Ferdinand I in 1065 stierf, betwistte Sancho II van Castilië het ondertekende verdrag. Sancho IV van Navarra riep de hulp in van zijn neef Sancho I van Aragón. Dank zij de inbreng van zijn generaal El Cid won Sancho II van Castilië de oorlog. De streek La Bureba, La Rioja en Álava werden bij Castille gevoegd.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Besga Marroquín, Armando (2009). "La guerra de los tres Sanchos y otros supuestos conflictos navarro-castellanos del reinado de Sancho IV el de Peñalén (1054–1076)". Letras de Deusto. 39 (125): 9–58.