Oorlogsmuseum van de Boerenrepublieken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oorlogsmuseum van de Boerenrepublieken
Oorlogsmuseum van die Boererepublieke
Anglo-Boer War Museum
Het Oorlogsmuseum van de Boerenrepublieken met in de achtergrond het Nationale Vrouwenmonument.
Het Oorlogsmuseum van de Boerenrepublieken met in de achtergrond het Nationale Vrouwenmonument.
Locatie Bloemfontein, Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Type Historisch
Oorlogsmuseum
Thema Tweede Boerenoorlog
uit het gezichtspunt van:
Vlag van de Oranje Vrijstaat Oranje Vrijstaat
Vlag van de Zuid-Afrikaansche Republiek Zuid-Afrikaansche Republiek
Personen
Directeur Tokkie Pretorius
Conservator Elria Wessels
Medewerkers 14
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Oorlogsmuseum van de Boerenrepublieken (Afrikaans: Oorlogsmuseum van die Boererepublieke, Engels: Anglo-Boer War Museum) is een museum in de Zuid-Afrikaanse stad Bloemfontein. In het museum wordt aandacht geschonken aan de Tweede Boerenoorlog, waarin de onafhankelijke Boerenrepublieken Oranje Vrijstaat en de Zuid-Afrikaansche Republiek hun vrijheid verloren en kolonies werden van het Britse koloniale rijk.

Naast het museum zelf beheert het museum ook het Nationale Vrouwenmonument in Bloemfontein. Rond het museum en in overige delen van de stad beheert het museum ook standbeelden van een aantal Afrikaner en Nederlandse helden uit de Tweede Boerenoorlog, zoals het beeld van generaal Christiaan de Wet voor de Stadsaal van Bloemfontein. Het museum is de Afrikaans-Nederlandse tegenhanger van het Canadese Boerenoorlogsmuseum, dat de Angelsaksische soldaten in de oorlog eert.

Nationaal Vrouwenmonument[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Nasionale Vrouemonument voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Nationale Vrouwenmonument is een monument ter herinnering aan de ontbering, die vrouwen en kinderen trof tijdens de Tweede Boerenoorlog. Ongeveer 27.000 vrouwen en kinderen van Afrikaner en Nederlandse afkomst zijn tijdens deze oorlog in Britse concentratiekampen gestorven. Britse strijdkrachten gebruikten na de Triomfweek van de strijdlustige Boerenrepublieken de tactiek van de verschroeide aarde, waarbij vele Afrikaner en Nederlandse vrouwen en kinderen gevangen werden genomen en alle bezittingen van de Afrikaners en Nederlanders in de opstandige boerenrepublieken vernietigd werden. Van 1913 tot 1949, het jaar waarin het Voortrekkermonument onthuld werd, was het Nationale Vrouwenmonument het belangrijkste monument van de Nederlands- en Afrikaanssprekende bevolking van Zuid-Afrika.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]