Opac

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een Online Public Access Catalog, ofwel OPAC (ook wel iPAC, voor Internet/Intranet Public Access Catalog) is een online ontsluiting van de catalogus en / of de thesaurus van een bibliotheek.

Bibliotheekmedewerkers en het publiek hebben gewoonlijk toegang via computers in de bibliotheek en vanaf thuis (of waar dan ook) via het Internet. Sinds het midden van de jaren tachtig hebben OPAC's de kaartencatalogus in de meeste bibliotheken vervangen. Sinds het midden van de jaren negentig worden de meeste karakter-gebaseerde OPAC-interfaces vervangen door web-gebaseerde interfaces. OPAC's maken vaak deel uit van een geïntegreerd bibliotheeksysteem.

In zijn eenvoudigste vorm kan een OPAC bestaan uit niets meer dan een simpele index van de bibliografische data die in een systeem is gecatalogiseerd. Complexere OPAC's bieden een keur aan zoekmogelijkheden over verschillende indices, integreren multimediacontent (boekomslagen, videoclips, enz.) en bieden interactieve uitleen- en verlengfunctionaliteit.

De meeste geïntegreerde bibliotheeksystemen bieden een browser-gebaseerde OPAC (ook wel: iPAC)-module als een standaard functie of als optionele feature. OPAC-modules maken gebruik van grafische gebruikersinterface-bestanddelen om de gebruiker een eenvoudige toegang te bieden tot de zoekmogelijkheden van de catalogus en thesaurus, en om de weergave of export van resultaten in te stellen.

Zie ook[bewerken]

Kenmerken[bewerken]

Een goede OPAC dient in ieder geval aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • de OPAC is eenvoudig te gebruiken; de doelgroep is immers de gewone (internet-)gebruiker, eerder dan een gespecialiseerde bibliothecaris.
  • de OPAC is snel en geeft resultaten terug binnen één of twee seconden.
  • de OPAC is goed toegankelijk voor gebruikers met handicaps; dit betekent dat de webpagina's volledig bruikbaar zijn met alleen een toetsenbord, en (voor blinde gebruikers) geschikt voor screenreaders.
  • de OPAC is bruikbaar met alle relevante webbrowsers, in ieder geval Firefox, Internet Explorer, Opera en Safari.
  • de OPAC-zoekfunctie geeft relevante resultaten terug; dit lijkt voor de hand liggend, maar in de praktijk is dit een zwak punt van veel OPAC-leveranciers.
  • de OPAC ondersteunt de gebruiker met geavanceerde features zoals een bedoelde u... functie wanneer een zoekopdracht te weinig resultaten geeft, of zoals de optie tot fuzzy zoeken.
  • de OPAC-applicatie bindt de bibliotheek niet aan één bepaald besturingssysteem; idealiter is de OPAC een opensourceapplicatie.

Externe links[bewerken]