DMOZ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Open Directory Project)
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo DMOZ

Het Open Directory Project (ODP), ook DMoz genoemd, is een in 1998 opgerichte Open content Webindex met links naar websites. ODP is eigendom van Time Warner, maar wordt opgebouwd en onderhouden door een groep vrijwillige redacteurs.

In april 2004 bevat de index meer dan 4,5 miljoen websites, ingedeeld in 590.000 categorieën. Er zijn ongeveer 10.000 redacteuren actief voor 73 verschillende talen.

ODP is volledig gratis. Toevoegen van een nieuwe website of gebruik van de gegevens kost niets, zolang de licentie gerespecteerd wordt.

De ODP had een "catastrofale" systeemcrash op of nabij 20 oktober 2006. Editors waren tot 18 december niet in staat om in te loggen en gedurende die twee maanden was alleen een oude versie van de database te zien.

Kritiek[bewerken]

De door ODP-oprichter Rich Skrenta gestarte nieuwsaggregatiesite Topix.net heeft 10.000 listings.[1] Omdat zoekmachines zoals Google in het verleden soms een aanzienlijke toename in PageRank kon betekenen,[bron?] ontstond er een sterke commerciële druk op DMOZ-redacteuren.

Einde DMOZ.org[bewerken]

De ODP werd lange tijd belangenloos gehost door AOL maar 1 maart 2017 werd bekend dat onder een 2 week notice, AOL de hosting stop ging zetten. DMOZ-redacteuren willen een doorstart[2], maar het merk en daarbij de domeinnaam DMOZ.org houdt 14 maart 2017 op te bestaan.


Externe links[bewerken]