Operatie Accolade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Operatie Accolade is een Brits niet doorgevoerd plan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Britse plan omvatte een amfibische landing op Rodos en Dodekanesos in de Egeïsche Zee. Het plan, aanbevolen en goedgekeurd door Winston Churchill. De bezetting was een gok die bedoeld was om de druk op Duitsland op te voeren en tegelijkertijd Turkije mogelijk aan te moedigen zich bij de geallieerden aan te sluiten.

September 1943. Terwijl het tij van de oorlog zich steeds meer tegen de As keerde, sloot de Italiaanse regering een geheime deal met de geallieerden om zogenaamd een einde te maken aan het conflict. De Britse premier Winston Churchill dacht dat hij de perfecte gelegenheid had gevonden om het Accolade Plan, de verovering van de Dodekanesos-eilanden, in gang te zetten. Daarbij hoopte hij het neutrale Turkije in het geallieerde kamp te kantelen en tegelijkertijd een groot offensief over de Balkan te lanceren, deze 'zachte onderbuik van Europa'. Onder leiding van het Special Boat Squadron en de Long Range Desert Group werden garnizoenstroepen ingezet in de door Italië bezette Dodekanesos, maar ze waren te laat om te voorkomen dat de Duitsers de controle over het belangrijkste eiland Rhodos en zijn uiterst belangrijke vliegvelden overnamen. Na deze tegenslag waren de Britse eenheden verwikkeld in een offensief dat vanaf het begin slecht was begonnen (auteurs noemen het 'Churchill's waanzin'). Hoewel de Wehrmacht overrompeld was, schraapte de Wehrmacht reserves samen en stuurde met spoed detachementen van de Luftwaffe en een luchtlandingsregiment naar de Egeïsche Zee. Een groots Duits offensief volgde. Luchtmacht- en marine-eenheden ondersteunden een reeks aanvallen door infanterie en parachutisten, waaronder gespecialiseerde troepen van de Divisie Brandenburg.

Tijdens twee snelle maar kostbare landingen , werden de eilanden Kos en vervolgens Leros teruggenomen van de Britten. Dit was de laatste grote overwinning van de Wehrmacht met de capitulatie van een Brits leger en de gevangenneming van zijn generaal.

Binnen drie maanden was alleen Castelorizzo nog in Britse handen. Rhodos, Kos en Leros bleven tot mei 1945 en het einde van de oorlog in Europa onder Duitse bezetting. De Dodekanesos zou de laatste blijvende overwinning van Adolf Hitler zijn - en de laatste blijvende nederlaag onder leiding van de Britten.