Opperbouwmeester van het Heelal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Opperbouwmeester des Heelals)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term Opperbouwmeester van het Heelal (ook: Opperbouwheer des Heelals, Great Architect of the Universe of Grote Geometer) is een symbool uit de vrijmetselarij waarin het heilige weergegeven wordt. Een nadere invulling van dit symbool wordt er niet gegeven, omdat de vrijmetselarij – anders dan kerkgenootschappen – geen leer verkondigt. Haar symbolisch godsbeeld is dus niet antropomorf maar abstract.

In wezen is vrijmetselarij een vorm van religie, een seculiere kerk, waarbij alle werkzaamheden in een reguliere vrijmetselaarsloge plaatsvinden ter ere van het symbool Opperbouwmeester des Heelals.[1] Ter illustratie een gedeelte uit een rituaal:

Vraag: Op welke grondslag zijn wij hier bijeen?
Antwoord: Op die van broederschap.
Vraag: Wie heeft ons daarvan het bewustzijn geschonken?
Antwoord: De Opperbouwmeester van het Heelal.
Vraag: Waarom geven wij hem die naam?
Antwoord: Omdat hij ons leven en wereld doet zien als een te voltooien bouwwerk.[2]

Equivalent[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de Orde van Weefsters Vita Feminea Textura komt het begrip Grote Ontwerper des Heelals voor, een symbool met een soortgelijke strekking.

Hoofdlettergebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Symbolen krijgen in principe geen hoofdletter, maar als ze als heilige begrippen worden opgevat is het toegestaan ze een zogenoemde 'eerbiedshoofdletter' te geven. Persoonsnamen krijgen sowieso een hoofdletter. Uit het hoofdlettergebruik kan men dus niet afleiden dat er per se een persoonlijke god bedoeld wordt. De beginselverklaring van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden stelt dan ook dat met de term een hoog beginsel aangeduid wordt.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]