Option (toets)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Optie

Option is een toets op het toetsenbord van Apple Apple Macintosh computers. Hij heeft als doel het geven van een alternatieve functie aan andere toetsen, zodat andere tekens ingevoerd kunnen worden dan alleen letters en cijfers.

De Option-toets bevindt zich tussen de Ctrl en Command-toetsen op het toetsenbord. Het symbool op de toets is ⌥ (U+2325), hoewel hij ook de "Alt-toets" genoemd wordt omdat dit meestal ook op de toets gedrukt staat.

Functies van de Optie-toets[bewerken]

In Mac OS is de functie van de Option-toets voornamelijk om andere tekens in te voeren, dan die direct op het toetsenbord staan. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld diakritische tekens en andere symbolen worden ingetypt: door ⌥A in te drukken, komt bijvoorbeeld de letter å op het scherm te staan, terwijl het euro-teken ingetypt wordt met ⌥2. Door ook de shift-toets ingedrukt te houden komen nog meer tekens beschikbaar, vaak hoofdletters met accenten maar ook andere tekens (Shift-⌥A is bijvoorbeeld Å, maar Shift-⌥2 is ™).

Ook voor andere sneltoets-combinaties wordt de Option-toets gebruikt, meestal voor alternatieve opties in menu's. Door een menu te openen en dan de Option-toets in te drukken komen deze tevoorschijn wanneer ze beschikbaar zijn. De sneltoets M dient bijvoorbeeld om het huidige venster te minimaliseren, maar ⌥⌘M minimaliseert alle openstaande vensters.

Zie ook[bewerken]