Orangerie ('s-Hertogenbosch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Orangerie 's-Hertogenbosch)
Orangerie
Vooraanzicht van de Orangerie in 2011
Locatie
Locatie Sint Josephstraat 15
Adres Sint Josephstraat 15Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 41′ NB, 5° 18′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Paterskerk
Huidig gebruik Evenementencomplex
Architectuur
Bouwstijl neogotisch
Bouwinfo
Architect Arnoldus van Veggel
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 21845
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Orangerie is een evenementencomplex in de Nederlandse stad 's-Hertogenbosch, gevestigd in de voormalige Sint-Josephkerk.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1859 werd de Sint-Josephkerk gebouwd als kloosterkerk door de paters redemptoristen, die zich in 1854 in 's-Hertogenbosch gevestigd hadden. Het gebouw is naar ontwerp van architect Arnoldus van Veggel.

De voormalige kerk werd omschreven als een neogotische kruisbasiliek met gestukadoorde houten kruis-, rib- en stergewelven. Al in de 50'er jaren neemt de populariteit van het celibaat af. Er kwamen weinig nieuwe paters bij en in 1971 waren er nog slechts 5 paters in de kerk en het klooster gehuisvest. Deze 5 paters vertrokken op 5 augustus 1971 naar het redemptoristenklooster in Wittem en de Sint-Josepherk kwam leeg te staan. Vanaf dat moment was de kerk geen gebedshuis meer. Enkele vooraanstaande Bosschenaren (waaronder Bosschenaar van de eeuw mr. Hein Bergé) zorgden ervoor dat de kerk niet werd gesloopt. De gemeente werd eigenaar en huisvestte er tussen 1971 en 1989 o.a. kunstenaars en popbands. De laatste bewoner was kringloopcentrum S.O.S. rommelmarkt.[2] In 1990 werd het gebouw aangekocht door een commerciële partij en sindsdien heet het Orangerie.