Oranje-bulletin (verzetsblad, Amersfoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oranje-bulletin
(verzetsblad, Amersfoort)
Plaats(en) van uitgave Amersfoort
Verschijningsfrequentie Onregelmatig
Inhoud binnenlandse berichten, mededelingen en opinie-artikelen
Reproductiemethode Gedrukt
Oplage 3000
Datum eerste uitgave 13 september 1944
Datum laatste uitgave 1 januari 1945
Taal Nederlands
Vervaardigers/redacteuren J. Thomassen; J.B. Drewes
Uitgeverij(en) J. Thomassen; J.B. Drewes
Gerelateerde kranten Oranje-bulletin: 'nieuwe serie' (verzetsblad, Amersfoort); Oranje-bulletin (verzetsblad, Utrecht); Het Baken (verzetsblad, Amersfoort)
Voorloper van Oranje-bulletin: 'nieuwe serie' (verzetsblad, Amersfoort)
Nr. in DOP van L.E. Winkel 609
Beschrijving in catalogus 37630555X
Portaal  Portaalicoon   Media

Oranje-bulletin voor Amersfoort was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 13 september 1944 tot en met 1 januari 1945 aldaar werd uitgegeven. Het blad was een gemeenschappelijk orgaan van de samenwerkende organisaties en de illegale pers in de regio. Het verscheen onregelmatig in een gedrukte oplage van 3000 exemplaren. De inhoud bestond voornamelijk uit binnenlandse berichten, mededelingen en opinie-artikelen.

Deze Amersfoortse versie van 'Oranje-bulletin' week enigszins af van de oorspronkelijke opzet van de overige Oranje-bulletins. Naast de officiële mededelingen van regering en uit de illegaliteit werden ook commentaren toegevoegd. De nummering begon bij 8: de nummers 1-7 zijn niet verschenen (Niet gepubliceerd? Dit behoeft enige uitleg). Na overleg tussen de uitgevers, J.B. Drewes en mr. J. Thomassen, en de plaatselijke persorganen werd na het vijfentwintigste nummer een splitsing doorgevoerd in een nieuwe serie met dezelfde hoofdtitel en Het Baken met de ondertitel 'een onafhankelijk orgaan voor principiële voorlichting'.

Betrokken personen[bewerken | brontekst bewerken]

Gerelateerde kranten[bewerken | brontekst bewerken]