Orthese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
orthese

Een orthese (portmanteau van orthopedische prothese) is een uitwendig gedragen hulpmiddel ter correctie van standsafwijkingen of abnormale beweeglijkheid van gewrichten of van de wervelkolom. Ook een 'beugel' ter correctie van het gebit heet een orthese. Hulpmiddelen ter vervanging van een ledemaat of lichaamsdeel heten prothesen.

Dit hulpmiddel kan twee verschillende functies vervullen:

  • de ontlastende/ondersteunende functie en
  • een corrigerende functie (tegengaan van krom groeien).

Voorbeelden zijn: een kniebrace, een breukband tegen liesbreuken, een bandje voor tenniselleboog, een inlegzool tegen fasciitis plantaris, een enkel-voetorthese, een ligorthese, een zitorthese etc.

Vroeger werden deze beugels gemaakt van leren kokers en metalen frames. Het nadeel van die materialen is het grote gewicht. Moderne beugels zijn gemaakt van lichte materialen, speciaal gebreid textiel, koolstofvezelcomposieten, titanium en aluminium , en thermoplastisch vervormbare kunststoffen. Daardoor weegt de orthese tegenwoordig weliswaar weinig, maar is het vaak moeilijker om in een orthese van deze materialen kleine wijzigingen te realiseren, die soms nodig zijn om schuur- of drukplekken op de huid tegen te gaan. De oude (been)beugels met leren kokers en metalen frames zijn daarom ondanks hun gewicht nog veel in gebruik, maar bij jongeren is dit orthopedische werk niet populair, en verdwijnt helaas de kennis en ervaring, zodat de industrie hiervoor steeds meer naar modulaire halffabrikaten overgaat, die dan op de gebruiker worden aangepast. Een bekende leverancier voor allerlei onderdelen zoals de knie- en enkel scharnieren is Otto_Bock, die je ook bij prothese bouw ziet.

Orthesen worden vervaardigd of aangepast door de medisch-orthopedisch instrumentmaker. In Engels sprekende landen spreekt men bij voorkeur over de getoonde versie als HKAFO, wat dan staat voor Heup, Knie, Enkel en Voet Orthese.

Zie ook[bewerken]