Oude Houtlei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Oude Houtlei
Schilderij van Joseph Van Haerde van het voormalig Alexianenklooster te Gent aan de inmiddels gedempte Houtlei.
Schilderij van Joseph Van Haerde van het voormalig Alexianenklooster te Gent aan de inmiddels gedempte Houtlei.
Geografische informatie
Locatie       Gent, Vlag van België België
Postcode 9000
Algemene informatie
Aangelegd in 1898-1899
Genoemd naar Hout
Detail van de Houtlei uit panoramisch zicht op Gent van 1534 met drie stadspoorten, van links naar rechts: Zandpoort, Posteernepoort, Torenpoort

De Oude Houtlei is een straat in de Belgische stad Gent. Oorspronkelijk was het een gracht die in 1898-1899 werd gedempt omwille van haar toeslibbing en geurhinder.

In Gent worden grachten vaak aangeduid met lei, naar de rivier de Leie. De Houtlei, zoals ze oorspronkelijk werd genoemd, was een kunstmatige gracht die in de tweede helft van de 12e eeuw werd gegraven als westelijke verdedigingsgrens van de stad. Ze was voorzien van vestingsmuren, waarvan nog gedeeltes terug te vinden zijn in het Gent van anno 2009, en van vier versterkte stadspoorten en twee dienstpoorten.

Vanaf 1540 en de Concessio Carolina begon men aan de sloop van de verdedigingsgordel, wat definitief werd beëindigd met de demping van deze gracht in 1898-1899.

Langs deze gracht verschenen nieuwe kloostergebouwen van de Alexianen (later het Sint-Amandusinstituut) en het klooster van de cisterciënzerinnen van Oost-Eekloo (nu het Sint-Lucasinstituut).