Oude stadhuis (Rijswijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oude Rijswijkse stadhuis anno 2014
Het leegstaande stadhuis

Het voormalig gemeentehuis van de Nederlandse gemeente Rijswijk aan de Generaal Spoorlaan (in de volksmond aangeduid als het oude stadhuis) is gebouwd in 1967 naar een ontwerp van de Eindhovense architect J.C. van Buijtenen uit 1953-55. In deze periode was Rijswijk een van de snelst groeiende gemeenten van Nederland en het oude gemeentehuis aan Laan Hofrust voldeed niet meer. In het gemeentehuis zijn waardevolle bouwmaterialen verwerkt. Zo is het gebouw volledig met natuursteen bekleed (onder meer iragna, soladino, lido, arabescato, serpentino en travertijn). Wellicht werd dit mogelijk gemaakt door de goede connecties van toenmalig burgemeester Archibald Bogaardt in de bouwwereld.

Het gebouw meet 64 bij 32 meter en is 17,75 meter hoog. De klokkentoren met 47 klokken is 63,5 meter hoog.

Na 2003[bewerken]

Sinds september 2003 is de gemeente Rijswijk gevestigd in het verbouwde kantoorgebouw Hoogvoorde nabij winkelcentrum In de Bogaard, en staat het oude stadhuis leeg. Op het gebouw rust nog een miljoenenschuld.

Sinds 2003 zijn er diverse plannen geweest voor een nieuwe functie van het gemeentehuis: als ambassade van de Verenigde Staten, een hotel, een centrum voor artistieke ouderen. Het meest waarschijnlijk is de sloop van het markante gebouw en het realiseren van woonflats. Plannen anno 2005 voorzien in twee wolkenkrabbers waarvan de hoogste boven de 100 meter komt (zie Garden of Delights).

Het oude stadhuis is een geliefde locatie voor het opnemen van televisieseries. Zo zijn er afleveringen opgenomen van Vuurzee en Koppels. Ook in de serie Freddy, leven in de brouwerij wordt het oude stadhuis zowel buiten als binnen als locatie voor het hoofdkantoor van het Heinekenconcern gebruikt.

Anno 2012 is het gebouw nog steeds niet gesloopt. Het nieuwbouwplan Garden of Delights op de oude stadhuislocatie werd in 2011 definitief afgeblazen vanwege de crisis en verminderde vraag naar woningen. Er wordt gezocht naar een nieuwe bestemming van de grond of gebouw, want de leegstand kost de gemeente jaarlijks €600.000.

Op 8 maart 2013 was het oude stadhuis onderwerp in het tv-programma Kanniewaarzijn. Inmiddels zijn er plannen om het gebouw in 2023 weer als stadhuis in gebruik te nemen.