Ouessant-schaap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ouessant-ram

Het Ouessant-schaap is genoemd naar het eiland Ouessant voor de kust van Bretagne.

Gezien het barre klimaat (weinig of geen bomen en dus beschutting en veel wind en regen) en de schrale gronden is het Ouessant-schaap één van de kleinste schapenrassen (zo niet de kleinste) ter wereld (ongeveer 45 cm schouderhoogte, rammen tot maximaal ongeveer 20 kg). Om dezelfde redenen werpen de ooien maar één jong per keer, (met uitzondering daar gelaten want worpen van twee of drie jongen komen ook voor). De rammen hebben relatief grote, gedraaide hoorns.

Er is een theorie dat het Ouessant-schaap afstamt van de Scandinavische kortstaartschapen. Rassen zoals het Hebridean, het Sint Kilda schaap, de Manx Loghtan of de North Rnaldsy vertonen veel overeenkomsten met het Ouessant-schaap. Verder lijken de uit de Baltische landen en Oost-Pruisen komende skuddeschapen ook veel op Ouessant-schapen

Van oorsprong is het zwart van kleur, maar door inkruising van andere rassen zien we nu ook:

  • Zwart
  • Wit
  • Bruin
  • Grijs (schimmel)

In verhouding tot het lichaamsgewicht heeft het Ouessant-schaap een grote wolopbrengst ten opzichte van andere schapenrassen. Naar verluidt kwam de zwarte wol destijds goed van pas omdat de mannelijke bevolking van Ouessant vooral leefde van de visserij, maar doordat er geregeld schepen vergingen, was men nagenoeg altijd wel voor iemand in de rouw, wat zich dan vertaalde in zwarte kledij.

In latere tijden (19de eeuw) werd het Ouessant-schaap van verdwijnen 'gered' door grootgrondbezitters en edelen die het gebruikten als jachtwild.

Tegenwoordig wordt het vooral als 'sierschaap' gehouden door hobbyisten.

Externe links[bewerken]