Ouessantschaap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ouessant-schaap)
Ga naar: navigatie, zoeken
Ouessant-ram

Het Ouessantschaap is genoemd naar het eiland Ouessant voor de kust van Bretagne.

Gezien het barre klimaat (weinig of geen bomen en dus beschutting en veel wind en regen) en de schrale gronden is het Ouessantschaap een van de kleinste schapenrassen (zo niet het kleinste) ter wereld. De schouderhoogte is ongeveer 45 cm, rammen wegen tot tot maximaal 20 kg. Om dezelfde redenen werpen de ooien doorgaans maar één jong per keer. De rammen hebben relatief grote, gedraaide hoorns.

Er is een theorie dat het Ouessantschaap afstamt van de Scandinavische kortstaartschapen. Rassen zoals het Hebridean, het Sint Kildaschaap, de Manx Loghtan of de North Rnaldsy vertonen veel overeenkomsten met het Ouessantschaap. Verder lijken de uit de Baltische landen en Oost-Pruisen komende skuddeschapen ook veel op Ouessantschapen.

De Fransen beschouwen de zwarte en de witte kleur als oorspronkelijke kleuren. In Nederland ziet de FOS de volgende kleuren als oorspronkelijke kleuren (met tussen haakjes percentages voorkomend in Nederland):

  • Zwart (60)
  • Wit (20)
  • Bruin (14)
  • Grijs (6)

De schimmelkleur (6) is beslist geen oorspronkelijke Ouessant-kleur. Deze kleur is een dertig jaar geleden in Nederland via kruisen met een ander ras ontstaan.

In verhouding tot het lichaamsgewicht heeft het Ouessantschaap in vergelijking met andere schapenrassen een grote wolopbrengst. Naar verluidt kwam de zwarte wol destijds goed van pas omdat de mannelijke bevolking van Ouessant vooral leefde van de visserij, maar doordat er geregeld schepen vergingen, was men nagenoeg altijd wel voor iemand in de rouw, wat zich dan vertaalde in zwarte kledij.

In latere tijden (19de eeuw) werd het Ouessantschaap van verdwijnen 'gered' door grootgrondbezitters en edelen die het gebruikten als jachtwild.

Vanaf begin jaren 80 van de vorige eeuw wordt in Nederland met het Ouessantschaap gefokt. Het uitgangsmateriaal is geïmporteerd uit Frankrijk en België. Tegenwoordig wordt het vooral als 'sierschaap' gehouden door hobbyisten.

Externe links[bewerken]