Overhoorprogramma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een overhoorprogramma is een computerprogramma dat voornamelijk gebruikt wordt om woorden te leren, hoewel andere toepassingen ook denkbaar zijn. Gebruikers voeren een woordenlijst in het overhoorprogramma, waarna de gebruiker het overhoorprogramma gebruikt om de ingevoerde woordenlijst te overhoren.

Voordeel[bewerken]

Overhoorprogramma's hebben als voordeel boven handmatig leren dat de computer oneindig geduld heeft en de antwoorden exact kan controleren. Dit exact controleren is tevens een nadeel, want een computer zal een iets andere schrijfwijze fout rekenen, waar een docent het antwoord goedkeurt. Veel overhoorprogramma's bevatten grote verzamelingen woordenlijsten die door de gebruikers gebruikt kunnen worden[1]. Hierdoor hoeven gebruikers minder vaak zelf woordenlijsten in te voeren. Dit scheelt soms veel invoerfouten. Het zelf maken van woordenlijsten is echter niet verkeerd; hier leer je namelijk ook veel van. Verschillende uitgevers leveren officiële woordenlijsten bij hun methoden[2], speciaal voor gebruik in overhoorprogramma's. Naast deze voordelen kunnen overhoorprogramma's extra functionaliteiten hebben om het leren makkelijker te maken.

  • Gespreide herhaling. Dit is een leermethode waarbij kennis herhaald wordt over een telkens langer wordend tijdsinterval. Als men iets nieuws wil leren dan dient dit aanvankelijk met korte tussenpozen herhaald te worden en deze periodes kunnen verlengd worden naarmate iets beter bekend is. Overhoorprogramma's kunnen dit interval berekenen. Hierdoor gaat het leren veel efficiënter. Onder andere de programma's Anki, supermemo en OpenTeacher bevatten deze functionaliteit.
  • Uitspraak. Het overhoorprogramma kan de woordjes ook uitspreken. Dit kan met de meeste moderne overhoorprogramma's.
  • Gamificatie. Dit is het aanwenden van spelprincipes en speeltechnieken in een niet-spelcontext. Hiermee kan wordt het leren leuker en motiverender. Bij Quizlet kan je woordjes leren met een spel 'Space race'.
  • Het gebruik van Context. Vaak worden met een overhoorprogramma woordjes geleerd. Deze woorden leer je het beste in een context. Bij verschillende programma's is het mogelijk om opmerkingen of plaatjes toe te voegen aan het te leren materiaal.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste overhoorprogramma's dateren ten minste van 1998.[3] Met de opkomst van de ICT in het onderwijs werd er ook gezocht naar een manier om het leren van woorden te moderniseren. Overhoorprogramma's hebben voornamelijk als voordeel dat de computer oneindig geduld heeft en de antwoorden exact kan controleren.

Sinds de opkomst van Web 2.0 is het normaal geworden voor overhoorprogramma's om woordenlijsten online te kunnen publiceren en op te slaan. Vaak worden de overhoorprogramma's geheel online aangeboden. De manieren van overhoren worden meer interactief en geven betere feedback aan de gebruiker. Voorbeelden hier van zijn de 'PIT (Progressief Interval Training)' methode van Teach2000 en Vocabulum Online Overhoren. Wrts, OverhoorJeSuf en OpenTeacher bieden een soortgelijke methode waarbij fout beantwoorde vragen op een speciale manier herhaald worden.

Het overhoorprogramma Vocabulum Online Overhoren[4] biedt net als supermemo gebruikers de optie leerwerk automatisch te verdelen en controleert de opgebouwde kennis van de gebruiker regelmatig met voortgangstoetsen.

Op woordjesleren.nl worden vele duizenden vragenlijsten gedeeld, die kunnen worden overgenomen door onder andere Wrts, Teach2000, OpenTeacher en eTeacher.

Internationale websites als flashcardexchange.com bieden ook vele duizenden vragenlijsten, deze kunnen geïmporteerd in OpenTeacher.

Met de opkomst van de Smartphone kan je met verschillende systemen ook vanaf de mobiele telefoon leren.