Overhoorprogramma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een overhoorprogramma is een computerprogramma dat voornamelijk gebruikt wordt om woorden te leren, hoewel andere toepassingen ook denkbaar zijn. Gebruikers voeren een woordenlijst in het overhoorprogramma, waarna de gebruiker het overhoorprogramma gebruikt om de ingevoerde woordenlijst te overhoren.

Voordeel[bewerken]

Overhoorprogramma's hebben voornamelijk als voordeel boven handmatig leren dat de computer oneindig geduld heeft en de antwoorden exact kan controleren. Dit exact controleren is tevens een nadeel, want een computer zal een iets andere schrijfwijze fout rekenen, waar een docent het antwoord goed keurt. Hier ligt een uitdaging voor overhoorprogramma's.

Er zijn grote verzamelingen woordenlijsten die in de overhoorprogramma's gebruikt kunnen worden[1], waardoor gebruikers minder vaak zelf een woordenlijsten hoeven in te voeren. Verschillende uitgevers leveren officiële woordenlijsten bij hun methoden[2], speciaal voor gebruik in overhoorprogramma's.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste overhoorprogramma's dateren tenminste van 1998.[3] Met de opkomst van de ICT in het onderwijs werd er ook gezocht naar een manier om het leren van woorden te moderniseren. Overhoorprogramma's hebben voornamelijk als voordeel dat de computer oneindig geduld heeft en de antwoorden exact kan controleren.

Relatief nieuwe ontwikkelingen op het gebied van overhoorprogramma's zijn het online publiceren en opslaan van woordenlijsten. Ook de overhoorprogramma's zelf worden vaker in het geheel online aangeboden. Deze ontwikkelingen zijn in lijn met de zogenaamde Web 2.0 ontwikkeling. Vocabulum Online Overhoren en Wrts geven gebruikers de mogelijkheid woordenlijsten te publiceren onder een eigen subdomein, terwijl woordjesleren.nl en OverhoorJeSuf gebruikers de mogelijkheid hebben woordenlijsten in een publieke centrale databank in te sturen.

De manieren van overhoren worden meer interactief en geven betere feedback aan de gebruiker. Voorbeelden hier van zijn de 'PIT (Progressief Interval Training)' methode van Teach2000 en Vocabulum Online Overhoren. Wrts, OverhoorJeSuf en OpenTeacher bieden een soortgelijke methode waarbij fout beantwoorde vragen op een speciale manier herhaald worden.

Het overhoorprogramma Vocabulum Online Overhoren[4] biedt net als supermemo gebruikers de optie leerwerk automatisch te verdelen en controleert de opgebouwde kennis van de gebruiker regelmatig met voortgangstoetsen.

Op woordjesleren.nl worden vele duizenden vragenlijsten gedeeld, die kunnen worden overgenomen door onder andere Wrts, Teach2000, OpenTeacher en eTeacher.

Internationale websites als flashcardexchange.com bieden ook vele duizenden vragenlijsten, deze kunnen geïmporteerd in OpenTeacher.

Vergelijking[bewerken]

Ontwikkelaar Online/offline Online woordenlijsten opslaan & delen Extra informatie in woordenlijst Unicode Taal van de software Besturingssysteem
Examorgana BE & RBN Offline Ja Ja Alternatief antwoord, hint, selectie overhoren Ja Ja Nederlands, Engels, Frans, Duits en eigen taal op aanvraag bij ontwikkelaar Windows
Backpack Mammoet Software Offline Ja Ja Woorden labellen Ja Ja Engels Mac OS X en Windows
Overhoor Efkasoft Offline Nee Nee Nee Nee Nee Nee Engels en Nederlands MS-DOS en Windows
eTeacher BGV Live Online Ja Ja Nee Nee Ja Ja Nederlands n.v.t.
OverhoorJeSuf Jasper Kuperus Online Ja Ja Alternatieve antwoorden / meerkeuze Ja Ja Nederlands N.v.t.
Woordjesleren.nl Basement.nl Online Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nederlands N.v.t.
Overhoringsprogramma Talen Aärons software Offline Nee Nee Blue question mark.png Blue question mark.png Nederlands Windows en PalmOS
Teach2000 Basement.nl Offline Ja Ja Alternatieve antwoorden en/of vragen, opmerking, meerkeuze, meerregelige vragen en antwoorden, opmaak, labels, afbeeldingen, geluid, voortgangsstatistieken, uitleg na een antwoord Ja Ja Engels, Nederlands, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Turks en Bulgaars Windows, mobiele apps beschikbaar voor iOS en Android
Voca Oriente Offline Ja Ja Context, uitspraak, woordsoort, grammatica, geluid, afbeelding, les, pagina Ja Ja Engels, Nederlands, Arabisch, Duits, Hongaars, Italiaanse en Turks Windows en Linux
Vocabulum Online Overhoren Vereyon Online Ja Ja 2 opmerkingen per woord, planner Ja Ja Engels en Nederlands N.v.t.
Wrts Digischool Online Ja Ja Nee Nee Ja Ja Nederlands Internet, mobiele apps beschikbaar voor iOS en Android
OpenTeacher OpenTeacher Maintainers Offline Ja Ja Alternatief antwoord, voortgangsstatistieken, griekse/cyrillische invoer, Topografie leren, Media leren (zoals afbeeldingen, geluiden, video's en websites), Tekst naar spraak, Typeles Ja Ja Arabisch, Trad. Chinees, Kroatisch, Deens, Nederlands, Engels, Frans, Duits, Hebreeuws, Hongaars, Japans, Koreaans, Pools, Russisch, Servisch, Sloveens, Spaans, Zweeds en Turks Linux, Mac OS X, Windows