Naar inhoud springen

Overleg:Ålandseilanden

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Jeroen in het onderwerp Ålandseilanden of Åland

Ålandseilanden of Åland[brontekst bewerken]

Iets wat in het artikel niet goed tot uiting komt is het verschil tussen Ålandseilanden en Åland:

De naam Ålandseilanden (Zweeds: Ålandsöarna) wordt vrijwel alleen in geologische betekenis gebuikt. Als het over plaatselijke bestuur, politiek, bevolking, cultuur, taal en dergelijke meer gaat, is het gebruikelijk om van Åland (Zweeds: idem) te spreken. Met andere woorden, de provincie heet officieel Åland en het grondgebied van deze provincie bestaat uit de Ålandseilanden. In de bodem van de Ålandseilanden zit bijvoorbeeld veel graniet (heb het niet gecontroleerd, maar neem aan dat dat het geval is), maar Åland is een autonome Zweedstalige regio.

In de meeste andere Wikipedia's, o.a. de Duitse, de Engelse, de Franse en met name ook de Zweedse, is voor Åland als hoofdwoord gekozen. Ik stel voor dat wij (1) dat voorbeeld volgen en dus het artikel hernoemen en (2) in de tekst van het artikel waar nodig Ålandseilanden in Åland veranderen.

--Flinus 16 feb 2009 12:15 (CET)Reageren

Je hebt gelijk. We kunnen natuurlijk twee artikelen aanmaken (geografie vs bestuurlijk), maar dat schept m.i. alleen maar verwarring. De taalunie heeft het over de Ålandseilanden als een eilandengroep, maar heeft het niet over het autonome gebied Åland. Eens dus met de naamsverandering. Wel nog even deze week afwachten of er nog bezwaren zijn. --.....jeroen..... 16 feb 2009 18:58 (CET)Reageren