Overleg:1450

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hoe zeker ben je van Calvi en van het jaar? Columbus' geboorte staat ook op 1451 vermeld, en op zijn eigen pagina wordt Genua als geboorteplaats opgegeven. Elders op het web tref ik ook Genua aan, en bovendien naast 1451 ook het jaar 1452. Wat nu? Fransvannes 21:48 19 dec 2002 (CET)

Toevallig is dat een onderwerp waar ik redelijk wat van weet (zie http://www.win.tue.nl/~engels/discovery ). Genua is de meest algemeen aanvaarde geboorteplaats voor Columbus, al zijn er diverse alternatieve theorieën, en daar is Corsica er een van. Columbus en zijn tijdgenoten hebben hem als Genuees beschouwd, en veel geschiedkundigen zijn het daarmee eens, maar anderen denken dat het een 'leugentje om bestwil' was, en dat hij zijn echte afkomst wilde verdoezelen.
Wat betreft zijn geboortejaar, liggen de zaken minder duidelijk. Zoals uit bovenstaande wel duidelijk mag zijn, is er niet zoiets als een geboorte-acte. En dus moeten we afgaan op informatie als 'in 1470 was hij ongeveer 18 jaar' (ik weet niet welk jaar het is dat er een geschatte leeftijd bekend is, maar ik ga ervan uit dat dat de soort informatie is die we hebben). In boeken zoals ik die nu voor me heb ("Encyclopedia of Exploration to 1800") staat zijn geboortejaar daarom ook meestal aangegeven als "ca. 1451" (of "ca. 1452" of dergelijke) Andre Engels 01:03 20 dec 2002 (CET)