Overleg:1990-maatregel

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Johan Lont

De volgende zin roept vragen op:

Vanaf 1990 werd elke werkzoekende verplicht werk te gaan zoeken, ook als de partner meer dan de Bijstandsnorm verdiende.
  1. Wat wordt verstaan onder werkzoekende? Als je de gevoelsmatige definitie "Een werkzoekende is iemand die werk zoekt." hanteert, zou het onzin zijn om een werkzoekende te verplichten werk te zoeken, want dan zou iemand die geen werk zoekt geen werkzoekende zijn, en dus ook niet verplicht om werk te zoeken.
  2. In Nederland is het strikt genomen nooit verplicht om werk te zoeken. Als je een miljoen in de loterij wint of een vette erfenis krijgt, is er geen wet die je verplicht om nog te gaan werken. In feite is het een verplichting, omdat het een voorwaarde is om een uitkering te kunnen krijgen.

Nu staat het in het artikel zo, dat het lijkt dat het verschil tussen vóór en 1990 voor mensen met een partner met een (voldoende hoog) inkomen bestaat in: vóór 1990 hoefde je niet te gaan werken, en ná 1990 moest je wel gaan werken.

Het lijkt erop dat er eigenlijk bedoeld wordt te zeggen: Zowel voor als na 1990 was iemand niet verplicht om te gaan werken, maar ná 1990 kon iemand een uitkering krijgen die dat voor 1990 niet zou kunnen.

Dat iemand die werken kan ook werk moet zoeken om voor een uitkering in aanmerking te komen is volgens mij in Nederland nog nooit anders geweest.

Blijft de vraag: Wat is er nu precies veranderd per 1990?
Johan Lont 24 feb 2006 15:40 (CET)Reageren