Overleg:2MASS J04414489+2301513

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door HHahn

Beste Devon1980,

N.a.v. uw opmerking op mijn gebruikersoverlegpagina het volgende.

Ik ben fysicus, en geen astronoom. Van astronomie weet ik veel minder af dan van optica e.d. Uw artikel 2MASS enzovoort ziet er op mijn eerste lekenoog prima uit. Maar het roept wel een paar vragen op die wellicht even aandacht behoeven.

  1. Wat betekent dat plusteken in de naam? Gaat het om twee dingen, dus bijv. 2MASS J04414489 en 2MASS 2301513 of zoiets? Zou het dan niet beter zijn om aan weerszijden van het plusteken een spatie te zetten? Maar danzou de term "bruine dwerg" ok in het meervoud moeten.
  2. Ik neem aan dat de massa van 15 MJ op de bruine dwerg zelf slaat, en niet op het sterrenbeeld Stier. Dat laatste wordt door de zinsbouw nl. wek gesuggereerd. Ik heb daarom die massavermelding wat naar voren gehaald.
  3. De massa-eenheid 15 MJ zei me niets. Bij dat naar voren halen van de massavermelding zag ik in het subscript "J" op "Jupiter" sloeg. Dus wordt hier wellicht bedoeld 15x de massa van Jupiter? Een link naar een pagina waar MJ wordt uitgelgd lijkt me hier dan ook zinvoller dan een link naar Jupiter. Astronomen weten dat natuurlijk al, maar een encyclopedie wordt nu eenmaal geschreven door deskundigen maar voor leken.

Mvg., HHahn (overleg) 10 apr 2010 12:54 (CEST)Reageren

Dank voor de reactie, het geeft wat stof tot nadenken.
  1. Het plusteken scheidt de rechte klimming (04:41:44,9) van de declinatie (23:01:51,3, later blijkbaar afgerond naar 51,4) welke worden gebruikt in de "naamgeving" van de bruine dwerg. De aanduiding is afkomstig van de HubbleSite.
  2. MJ wordt inderdaad gebruikt om op een eenvoudige wijze aan te geven wat de massa is van een hemellichaam ten opzichte van, in dit geval, Jupiter. Ook de Aarde en de zon worden daarvoor wel gebruikt. Een uitleg is misschien inderdaad wel op zijn plaats. Dan twijfel ik echter nog wel over óf een eigen artikel, óf een kopje in een reeds bestaand artikel.
Devon1980  Overleg 10 apr 2010 13:36 (CEST)Reageren
Die uitleg over MJ kan in een apart artikel. Daar zou bij gebruik van deze eenheid naar gelinkt kunnen worden. Dus bijv. iets als [[Relatieve massa (astronomie)|M<sub>J</sub>]], waarbij het artikel [[Relatieve massa (astronomie)]] (naam zelf verzonnen, ik weet niet of het officiëel zo heet) de uitleg kan geven.
Er zou een soortgelijk artikel geschreven kunnen worden met uitleg over het gebruik van hemelcoördinaten voor de naamgeving. De naam zelf kan dan daar toegelicht worden. Dus bijv. (zelf verzonnen naam): [[Naamgeving hemelobjecten#Op basis van hemelcoördinaten|2MASS J04414489+2301513]]). Er moet dan wel bij uitgelegd worden hoeveel cijfers elke parameter (graden, minuten, seconden) heeft.
Succes ermee.
HHahn (overleg) 10 apr 2010 15:29 (CEST)Reageren