Overleg:ARPANET

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het idee van een gedistribueerd netwerk heeft volgens verschillende artikelen wel degelijk te maken met de dreigende nucleaire oorlog, en dit idee stond aan de basis van ARPANET. Er is dus wel degelijk een relatie.

Zie The Influence of Paul Baran On The Development of the Internet, http://www.infohatter.com/node/4

Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Baran : "The development of a communication network that would withstand a nuclear attack was important to US defence strategy. Baran developed his ideas for packet-switched networks as a solution."

Het originele paper van Baran 'On Distributed Communications' (1964) is te vinden op http://www.rand.org/pubs/research_memoranda/2006/RM3420.pdf.

Volgens Leiner et al., A Brief History of the Internet, was packet-switching al in 1961 uitgevonden, door ene Kleinrock, en was het die Kleinrock die Roberts overtuigde van de mogelijkheid om er een praktisch netwerk mee te bouwen. Baran komt in deze versie pas later ten tonele.
Ik zal proberen de bron op te zoeken waar ik uithaalde dat het een urban myth zou zijn. Qwertyus 10 apr 2006 15:39 (CEST)[reageer]
Niet gevonden, wel een andere bron:
Bob Taylor, the Pentagon official who was in charge of the Pentagon's Advanced Research Projects Agency Network (or Arpanet) program, insists that the purpose was not military, but scientific. The nuclear attack theory was never part of the design.
Uit: Ian Peter, The beginnings of the Internet. Qwertyus 10 apr 2006 15:44 (CEST)[reageer]

Baran schrijft inderdaad ook zelf in een interview (http://wiwiw.org/entrevista_ej.pdf): "The main goal of the ARPANET was not military (...)". Maar het zou natuurlijk best kunnen dat zijn ideeën over gedistribueerde netwerken wel bijgedragen hebben aan Internet. Achteraf is dat erg lastig te beoordelen, zelfs door de betrokken personen. Misschien is de conclusie dat er wel iets waar is van het gerucht dat (de technologie van) ARPANET te maken heeft met de noodzaak van een goed militair netwerk. Zoals er zo vaak wel iets waar is van geruchten.