Overleg:Agent-gebaseerd model

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Agent-gebaseerd model[brontekst bewerken]

Ik vraag me af of de naam van dit artikel gewijzigd kan worden tot Agent-gebaseerd model. Dit begrip schijnt in ieder geval wel enige malen gebruikte te worden tegenwoordig, zie hier, terwijl de term "Op agenten gebaseerd model" een alleen op Wikipedia bestaat, zie hier. Ik ben hier een voorstander om aan te sluiten bij de practijk ipv zelf een nieuw begrip te introduceren. -- Marcel Douwe Dekker 17 sep 2009 19:11 (CEST)

Tja, ik denk dat je gelijk hebt. Ik heb dit probleem vaker bij het vertalen van vakspecialistische termen uit het Engels. Solejheyen 18 sep 2009 08:49 (CEST)

In de biologie/ecologie wordt over individugebaseerde modellen gesproken, occasioneel over individual based simulations (Kokko 2007). Door het toenemend belang van IBMs (ABMs) in biologie zou ik graag een nieuwe sectie aanmaken. Ook zou er een doorverwijzing moeten komen via IBM. Furor1 20 okt 2009 11:31 (CEST)

En nog zo'n vreemde[brontekst bewerken]

Is computationeel model niet gewoon een rekenmodel? Compro 20 sep 2009 00:49 (CEST)

Mmm... dat is een lastige vraag. De term "computationeel model" is wel een term, die (met enige regelmaat) in Nederlandse vakliteratuur en websites wordt gebruikt. Maar of het nou synoniem is met rekenmodel, wiskundig model of computermodel. Misschien is het vergelijkbaar met computationele taalkunde, die hier zelf gedefineerd is als:
Computationele taalkunde is een specialisatie op het grensvlak van taalkunde en informatica/kunstmatige intelligentie waarin de computationele modellering van taalkundige verschijnselen centraal staat..
Zo zou je mischien een computationeel model kunnen defineren als een model op het grensvlak van taalkunde en informatica/kunstmatige intelligentie...!? Niet gewoon een relenmodel dus, maar wel een soort rekenmodel. -- Marcel Douwe Dekker 20 sep 2009 22:22 (CEST)