Overleg:Algemeen Vlaamsch Nationaal Jeugdverbond

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb de vermelding 'dronken , wanhopige' verwijdert ( bij de militairen Overgang VNV ) , aangezien het vrij subjectief klinkt ,er niet verder op ingegaan wordt , en ik ook geen vermelding zie om het te verifieren . Kan iemand dit nagaan ?


Zij gingen van tijd tot tijd de confrontatie aan met de knokploegen van Rex Vlaanderen, het Verdinaso en de KP. Om eventuele juridische sancties het hoofd te bieden indien de Rijkswacht ingreep, werd er een "Weerstandskas" opgericht. In 1930 werd "Vlaamsch Verweer" omgedoopt tot "Vlaamsche Militie".

Hoe kunnen 'ze' (= Het Vlaamsch Verweer) de confrontatie aangaan met het Verdinaso, wanneer het Verdinaso pas in 1931 ontstond (toen het Vlaamsch Verweer in naam al niet meer bestond)? Een groot deel van het Vlaamsch Verweer (vanaf 1930 Vlaamsche Militie) ging in 1931 zelfs over in de militie van het Verdinaso... Dit artikel hangt hier en daar met haken en ogen aan elkaar. De bron (verzet.org) verklaart eigenlijk ook al veel.


Het stuk over "verderzetting na WO II" heb ik verwijderd aangezien er, buiten de persoon Jaak Van Haerenborgh en gelijkenissen in de naam, geen verband bestaat tussen het AVNJ en het VNJ.