Overleg:Arboretum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik twijfel over de definitie. Is een bomentuin die puur voor de aardigheid is aangelegd niet ook een arboretum? Fransvannes 16 jul 2003 19:20 (CEST)

Een arboretum heeft steeds een minimum aan systematiek in zich. Anders is het een lusttuin. Maar dat belet niet dat een prive-persoon lekker leuk een verzameling mag aanleggen, en dit een arboretum noemen. Er is geen handelsmerk of copyright op die naam. Voornamelijk oude Engelse tuinen en parken werden aangelegd met een pseudo-wetenschappelijke achtergrond, om later tot heuse wetenschappelijke tempels uit te groeien. Hogersluys.

Akkoord, maar zoals het er nu staat, lijken ze bedoeld om te testen hoe vreemde bomen op ons klimaat reageren. Is het niet gewoon een systematische bomenverzameling? De eerste de beste site die ik via Google vind (deze, in Oudenbosch) rept niet van klimaatzaken. (o ja, als je wilt ondertekenen, kun je dat doen door vier tildes (~~~~) te plaatsen!). Fransvannes 16 jul 2003 20:11 (CEST)

Dat klopt. De eerste arboreta werden aangelegd met de bedoeling uit te pakken met zijn welstand, en dit te verdoezelen met een wetenschappelijk sausje. Het wetenschappelijke aspect kreeg echter de overhand. De verzameling was hierin he hoofdmotivatie. Later werden er ook reservaatdoeleinden aan verbonden, en nog later het pure wetenschappelijke werk. Gezien het prachtige uitzicht, was een publieke toegang met betaling een elegante oplossing voor het financieren van de wetenschappelijke onderzoeken. Alle tussenvormen zijn ondertussen mogelijk geworden. Van Puur wetenschappelijk tot puur recreatief. Onderzoek naar klimatologische invloeden zijn slechts een deelmotovatie voor het aanleggen van (sommige) arboreta. De tekst kan dan ook best gemodereerd worden. en nu 4 (ma)tildes: Hogersluys 16 jul 2003 20:24 (CEST)

PS Kalmthout ligt niet in Belgisch Limburg, maar in de provincie Antwerpen, pal tegen de Nederlandse grens. Hogersluys 16 jul 2003 20:28 (CEST)

En dat laatste had ik nog over het hoofd gezien. Ik zal je toelichting gebruiken bij mijn aanpassing (ik weet niets van arboreta).
Welkom bij Wikipedia trouwens, volgens mij ben je een nieuwe gebruiker.

Fransvannes 16 jul 2003 20:55 (CEST)