Overleg:Autogordel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zie ook: http://www.verkeerenwaterstaat.nl/?lc=nl&page=802&rubriekid=7#Faq32 Een betere naam is de DRIEPUNTSGORDEL. De autogordel bestaat uit twee fysieke onderdelen met een totaal verschillend doel en verschillend effect. De dwarsband - verlopend over de heupplooi - bevestigt de persoon op zijn zitplaats, onafgezien van de positie welke het voertuig inneemt in de ruimte (vb. helikopter). De diagonale of schuine band verloopt schuin over de borstkast - en fixeert de zittende bij decelleratie (plotse vertraging). De vrije ruimte rondom een inzittende volstaat om de bewegingsvrijheid ingevolg de traagheidswetten en de speelruimte op te vangen. Uit het loutere feit alleen dat een inzittende niet meer op zijn plaats zit kan met zekerheid besloten worden dat hij/zij de gordel niet hebben omgelegd op deugdelijke wijze.

Nederland-centrisch[bewerken]

Deze artikel is veel te "Nederlands" (ik bedoel het land). Er staat bijvoorbeeld in dat het dragen van de veiligheidsgordel in 1976 verplicht werd, maar in welk land eigenlijk? Ik vermoed dat het over Nederland gaat, maar dat staat niet expliciet vermeld. Schande, want Nederlandstalige Wikipedia is niet alleen voor Nederland, maar ook voor België en Suriname (en natuurlijk voor iedereen die Nederlands spreekt, waar ook ter wereld). Kneiphof 10 mrt 2006 16:12 (CET)

Je hebt wel gelijk in je kritiek, ik heb het inmiddels aangepast. Misschien zou je het de volgende keer iets vriendelijker kunnen opmerken. Nu blaas je nogal hoog van de toren. PatrickVanM 10 mrt 2006 16:17 (CET)
Sorry voor de toon van mijn commentaar, waarschijnlijk moet ik in het vervolg beter op mijn woorden letten. Het was zeker mijn bedoeling niet om iemand te kwetsen. Kneiphof 10 mrt 2006 19:36 (CET)

Naam artikel[bewerken]

Misschien zouden we beter "veiligheidsgordel" als de naam voor deze artikel gebruiken? Want zulke gordels worden niet alleen in auto's gebruikt. Kneiphof 10 mrt 2006 19:36 (CET) Ben ik het mee eens. Bovendien staan er een paar typfouten in de introductie van het artikel.

Inderdaad beter om te spreken van veiligheidsgordel(s)[bewerken]

Die niet beschermen maar bescherming bieden door de gebruiker op zijn of haar plaats te houden.

Inderdaad beter om te spreken van veiligheidsgordel(s) (2)[bewerken]

Ik heb een stuk toegevoegd over verschillende soorten gordels waardoor het voorstel driepuntsgordel niet echt succesvol zou uitpakken. Echter zou ik het ook beter vinden om de naam van dit artikel simpelweg om te dopen in gordel of veiligheidsgordel, omdat gordels niet alleen in auto's worden geplaatst. Rens van Leeuwen (overleg) 26 apr 2011 21:26 (CEST)