Overleg:Avegaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

variant[bewerken]

LS, waarom is de avegaar een variant van de schroef van Archimedes? De laatste is een transportmiddel en de avegaar is een boor. Het woord avegaar komt van het Franse auger. Ik denk dat deze verbinding zo op het oog is gedaan en geen stand kan houden. Groet Arend041 3 mrt 2009 17:16 (CET)

Ik heb hier geen bronnen voor Arend, maar inderdaad, dat kan weleens eigen onderzoek zijn. Het lijkt overigens wel als twee druppels water op een schroef van Archimedes. Groet'n, --Satrughna 3 mrt 2009 21:49 (CET)
Een schroef van archimedes kennen we als een werktuig om water te verplaatsen. Een Avegaar verplaatst op exact dezelfde wijze een vaste, granulaire, stof. Bij een boor wordt vooraf het materiaal eerst los geschaafd waarna de avegaar de schaafsels verplaatst uit het boorgat. Zie ook de Engelse tekst. EdBever 3 mrt 2009 22:25 (CET)
LS, zou de omschrijving van avegaar misschien een weinig moeten worden aangepast, zo van dat het een boor is die het 'boorsel' afvoert volgens het principe van de schroef van Archimedes? Groet Arend041 4 mrt 2009 11:20 (CET)

Avegaar in de grond[bewerken]

<quote>De avegaar "schroeft" zichzelf (in aangedreven vorm) de bodem in. Zodra de avegaar op de gewenste diepte is, kan deze weer omhoog getrokken worden zodat het gewenste gat overblijft.</quote>

Dat klopt misschien niet helemaal. Zoals het hier staat klinkt het alsof de grond met het verwijderen van de avegaar omhoog wordt getild. Ik heb een avegaar gebruikt om gaten te graven om bomen te planten. De avegaar schroefde zich wel in de grond, maar wierp tevens het materiaal naar boven en buiten het gat. Het lijkt sterk op het gebruik van een hout or metaal boor, waarbij de schroef het materiaal uitwerpt.