Naar inhoud springen

Overleg:Baljuwhuis (Rumbeke)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Michiel1972

De Stationstraat en de Hovenierstraat in Rumbeke kan ik niet vinden. Adres is Hoogstraat 10. Klopt de begeleidende tekst wel, gezien deze adressen? Michiel1972 9 jun 2010 21:11 (CEST)Reageren


Dag mensen, De uitleg van het Baljuwhuis te Rumbeke is niet juist, hieronder vindt u de juiste uitleg (geschreven door Linda Vandewynckele), en wij als eigenaar hadden dan ook graag die tekst aangepast willen zien.

Brouwer Pieter Goudenhooft gaf opdracht om het baljuwhuis te bouwen.Hij was baljuw van de heerlijkheid Rumbeke en griffier van de heerlijkheid ‘Den Hazelt’. Zijn woning werd dan ook gebouwd op de grens van de beide heerlijkheden. Afstammelingen van Pieter Goudenhooft bewoonden het baljuwhuis tot in het begin van de 18e eeuw. De familie Goudenhooft bleef er eigenaar van tot ongeveer 1870. Het baljuwhuis bestaat uit een ‘hooghuis’, een ‘laaghuis’ en een poortgebouw. De datum 1617 geldt enkel voor het ‘hooghuis’ (smeedijzeren ankers op de gevel; het cijfer ‘1’ ontbreekt). Merkwaardig is de renaissanceschoorsteen. Het aansluitende ‘laaghuis’ is ouder dan het ‘hooghuis’ en dateert vermoedelijk uit de 16e eeuw. Een poortgebouw geeft toegang tot de binnenkoer en de achtergelegen 19e -eeuwse hoevegebouwen. Het baljuwhuis is aan de straatzijde afgezet met een hek op een laagstaand muurtje. Vanaf 1998 werden er restauratiewerken uitgevoerd.