Overleg:Barnsteenroute

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een leuk artikel, maar bestaan er meer bronnen voor het verband tussen barnsteen en alle namen van steden die hierin genoemd zijn dan het boek in de noot onderaan? ->> hoofdstuk 2 van het boek: [[1]]

Zo staat op de website van Baarn het volgende: "De naam 'Baarn' De oorsprong van de naam 'Baarn' geeft nog steeds veel stof tot discussie en heeft nog steeds niet tot een bevredigend antwoord geleid. Het meest voor de hand liggend lijkt dat de naam een verwijzing is naar 'een gebied waar veel brandstof te halen of te delven is', (vergelijk 'Barneveld': veld waar brandstof te halen valt). " Geen woord over Barnsteen dus.....

Elly 25 nov 2004 21:08 (CET)

Over de steden aan de barnsteenroutes is veel informatiemateriaal in het Internet beschikbaar. De steden, die aan deze routes liggen zijn nauwkeurig bekend. Bij interesse kan ik wel een aantal links toevoegen. Inderdaad liggen de Nederlandse steden Baarn en Barneveld buiten de hoofdroutes van de barnsteenhandel. Het is alleen interessant, omdat het Nederlandse steden zijn. Wij kunnen deze zonder meer vervangen door andere locaties, die duidelijk wel op de routes liggen.

J.W.Richter 26 nov 2004 19:08 (CET)

Hoi Johannes, net zoals bij het artikel over Tuïsto lijken gegevens in dit artikel op pure speculatie te berusten, klopt het, dat je landkaarten hebt genomen, en genomen hebt wat allemaal op de string barn lijkt? Het Zwitserse Bern heeft een bekende etymologie, het betekent iets als beren, dus die valt ook al af! Vriendelijke groeten. FlyingbirdFby0.jpg 27 nov 2004 07:59 (CET)

Hallo Flying Bird, Leuk weer eens met je te discussieren.

De barnsteenroutes staan met de bijbehorende steden en kaarten in het internet. Het zijn er teveel om deze allemaal op te noemen. Er zitten echter genoeg "Barn"-, "Bern"- etc. steden tussen. Zal ik de links in de page opnemen?

Bern is m.i. een "barnsteen"-stad. De naam "Bern"-Stein zegt eigenlijk al genoeg. Laten wij afwachten, wie dit idee ondersteunt. Wat er in het artikel geen steun vindt, wordt weggenomen, OK?

J.W.Richter

Heel graag, maar dan graag alleen links en/of bronvermeldingen naar wetenschappelijke publicaties, artikelen in encyclopedieën, enzovoorts. Strict gezien vallen alle plaatsnamen waarvan de etymologie niet zeker is af, en omdat etymologie geen exacte wetenschap is, kan het een wankele basis zijn voor theorieën. FlyingbirdFby0.jpg 27 nov 2004 09:07 (CET)

->> Internetlinks met de routebeschrijvingen en plaatsnamen toegevoegd.

J.W.Richter

Dank je, het zijn interessante links! Hebben anderen tijd, om uit te pluizen of de inhoud van dit artikel wel klopt? Een aantal links die ik vluchtig bekeek, gingen voornamelijk over oostelijke routes. FlyingbirdFby0.jpg 27 nov 2004 19:05 (CET)
Voor de aardigheid ook nog wat informatie van de Duitstalige wikipedia. Het toont, dat het nog anachronistisch is ook, de stad Bern is pas in de Middeleeuwen gesticht: Die Stadt wurde 1191 von Herzog Berchthold V. von Zähringen gegründet. Laut einer Sage nannte er die Stadt Bern, weil er dort einen Bären getötet habe. FlyingbirdFby0.jpg 27 nov 2004 20:12 (CET)
Vooruit, een steekproef dan: laten we de plaatsen nalopen die voorkomen in het Städtenamenbuch der DDR (Ernst Eichler, Hans Walther, Leipzig 1988) dat ik toevallig in de kast heb staan: Bernau (p.53-54): waarschijnlijk een beer als eerste element, Bernburg (p.54): ook geen woord over barnsteen, wel een aantal andere mogelijkheden voor het Bern-element, Pirna (niet Pyrna): Oudsorbische oorsprong of zelfs pre-Slavisch, alweer geen barnsteen dus. De overige plaatsen komen niet in dat boekje voor, wat doet vermoeden (en in het geval van Braunschweig en Brunsbüttel weet ik het zelfs zeker) dat die plaatsen niet in Brandenburg of Saksen liggen. Bern viel ook al af. Mijn inschatting: minder dan 10% van de genoemde plaatsnamen heeft iets met barnsteen van doen. Fransvannes 27 nov 2004 21:05 (CET)
10% is erg weinig voor een encyclopedisch artikel. Het doet me denken aan het artikel over Tuïsto, waar op een gegeven moment ook flink in gekapt moest worden omdat het veel speculatie bevatte, http://nl.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Tu%EFsto&diff=342877&oldid=322759 Misschien is het het beste, als hier ook flink gekapt wordt? Er valt genoeg interessants over de Barnsteenroute te schrijven wat niet speculatief is. FlyingbirdFby0.jpg 27 nov 2004 21:49 (CET)

OK, De stenen des aanstoots zijn weggenomen. Kunnen de links blijven staan? S.v.p. overbodigs weghalen. J.W.Richter

Bedankt, ja die links zijn dus interessant. Dat die vier routes die nu nog in het artikel genoemd worden bestaan, is dat op een van die links terug te vinden? http://www.ciolek.com/OWTRAD/DATA/tmcZCEm0100.html laat een kaart zien van oostelijke routes, weet je een soortgelijke kaart op een van die links met die andere drie routes? FlyingbirdFby0.jpg 28 nov 2004 06:35 (CET)

Hallo, Nog bedankt voor het onderzoek.

Alleen de route in Oostenrijk, de Alpenroute en de weg ten zuiden van de Alpen zijn echt goed gedocumenteerd. De handelaars namen met de kostbare vracht steeds de veiligste weg, die van tijd tot tijd veranderde.

Bij gelijkwaardige keuzes heeft men echter een voorkeur voor een rivierdal of veilige pleisterplaatsen voor de overnachtingen (Dit zijn i.d.R. de plaatsen, die naar barnsteen worden benoemd). In de oudste routes (reist men ook langs de zeekust. Destijds zijn Baarn en Barneveld dergelijke "kustplaatsen" geweest, waar men "met droge voeten" van noord naar zuid heeft kunnen reizen. Ten noorden daarvan lag immers de zee.

De routes werden ingedeeld aan de hand van de doorbraak van grote rivieren door gebergten:

  • In het westen de Maasvallei (doorbraak door de Ardennen), en de Rijn(doorbraak door de Hondsrug bij de Lorelei),
  • in het midden de Altmühl en de Elbe (doorbraak bij Dresden),
  • in het oosten de Oder en de Weichsel.

Een kaartje met de drie routes en drie varianten staat op:

http://www.amberroad.net/index.php?lg=de&ctid=2

Het is echter geen wetenschappelijke bron, maar een document "voor de kids" ;-))

J.W.Richter

Bij dat de plaatsnamen er nu af zijn. Wat de rest betreft: die zeeroute ben ik op geen enkele van de gelinkte sites tegengekomen. En Estland is in geen geval het beginpunt, want dat ligt ruim ten noorden van de winplaatsen. Met de rest als uitgangspunt is er nog wel een leuk artikel van te maken. Fransvannes 28 nov 2004 20:10 (CET)

Een citaat in het Duits: Tacitus berichtet von den an der Kuste des suevischen Meeres, der heutigen Ostsee lebenden Astuern, den Esten.-> Tacitus zegt, dat het de Esten zijn en die wonen in Estland.

Verder nog Google met de zoekstring: Bernstein, Estland:

... An Rohstoffen besitzt Estland hauptsächlich Ölschiefer, Torf, Naturphosphat und Bernstein. Die estnische Industrie ist vor allem ...

Bernstein - Wikipedia

... Seit Mitte des 19. Jahrhunderts und Anfang des 20. Jahrhunderts wird Bernstein vor allem von der Sowjetunion, Estland, Lettland und Litauen exportiert. ... de.wikipedia.org/wiki/Bernstein - 62k - Im Cache - Ähnliche Seiten

De zeeroute zal ik nog verwijderen. Deze baseert inderdaad op de plaatsnamen (Brancaster en Burnham) in Engeland. In Engeland heeft men een barnstenen beker in een Keltengraf gevonden, d.w.z. de bewoners waren op het barnsteencircuit aangesloten.

J.W.Richter

In ieder geval bedankt voor de medewerking het een feitelijk artikel te maken, J.W. Richter! Er valt nog veel interessants over dit onderwerp te schrijven. FlyingbirdFby0.jpg 3 dec 2004 20:12 (CET)

Hallo Elly,

Hartelijk dank voor de hulp bij het inbouwen van de landkaart.

J.W.Richter 4 dec 2004 13:58 (CET)

landkaart[bewerken]

Heb de landkaart uitgebreid met enkele steden en overgebracht naar de overlegpagina. Als de kaart OK is, kan deze naar de artikelpagina.

Barnsteenroutes

J.W.Richter 5 dec 2004 16:18 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Barnsteenroute. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 17 jul 2017 05:34 (CEST)