Overleg:Bhikkhu

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hallo Dhj,

In dit lemma achrijf je dat de Zen traditie momenteel geen Bhikkhu's kent. Toch kent de vietnamese Zen-traditie monastische elementen, zie bijvoorbeeld rondom Thich Nhat Hanh.

Hoe zie jij dit?

Met vriendelijke groet,

Sherpa 1 jul 2005 18:26 (CEST)[reageer]


Hoi Sherpa,

Ik bedoelde de Japanse Zen-traditie. Normaal gesproken wordt 'Zen' gebruikt voor Japan, en Ch'an (of Chan) voor de Chinese traditie waar het Zen uit voortkwam. Ik ben niet erg op de hoogte van de traditie van Thich Nhat Hanh, maar heb wel gehoord dat zijn linie een vinaya-pitaka heeft en ook een door Thich Nhat Hanh zelf aangepaste vorm van de originele upasampada-ceremonie (ordinatie-ceremonie) gebruikt. Dat zouden dan dus ook bhikkhus zijn. Een van zijn monniken kwam voor een aantal weken in een van onze kloosters kijken. De Mahayana-traditie van Vietnam is waarschijnlijk mede beinvloed door (of afkomstig uit?) het Chinese Ch'an boeddhisme, die een vinaya-pitaka kent. Er is overigens ook een Theravada traditie in Vietnam, maar het Mahayana is er een stuk groter.

Het Zen heeft trouwens wel een sterke monastische traditie (soto en rinzai), maar deze gebruiken niet de vinaya. Zij hebben hun eigen individuele (klooster)regels die globaal met de 'spirit' van de vinaya overeenkomen. Wanneer zij echter niet tot een van deze strengere kloosters (meer) behoren, (vaak blijven zij daar slechts voor een jaar of 3 tot 5), hoeven zij deze regels niet meer te volgen. Vaak zijn ze dan getrouwd, hebben kinderen en leiden (lijden?) een luxueus leven, net als andere Japanners die geen monnik of priester zijn.--DhJ 1 jul 2005 21:18 (CEST)[reageer]