Overleg:Biblioteca Marciana

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Jpemery in het onderwerp Wijzigingen JvHvertum

Wijzigingen JvHvertum[brontekst bewerken]

Alle referenties die men in de literaruur over handschriften etc. kan vinden verwijzen naar de "Bibloteca Marciana" en nooit naar de "Bibliotece Nazionale Marciana". Ik vindt dan ook dat de wijziging van de originele titel van het artikel door Jhvertum geen steek houdt. Als men de artikels in ander talen bekijkt hebben ze allemaal op twee na de titel "Bibloteca Marciana", kan dat een hint zijn.

Jpemery (overleg) 4 okt 2011 09:13 (CEST)Reageren

Wat in de verbetering van JvHertum "de boekeneverzameling wordt genoemd" heeft hoegenaamd niets te maken met een boekenverzamelig maar is, zoals uit de originele tekst duidelijk blijkt als men hem leest, een lijst van schenkingen en legaten aan de bibliotheek. In de berbeterde versie kan men nu lezen:

De bibliotheek breidde enorm uit door een groot aantal schenkingen en legaten en dankzij de integratie van andere bibliotheken in de stad en in de Republiek. Veel van de werken geschonken in die eerste jaren waren afkomstig van Byzantium na de inname door de Ottomanen op 29 mei 1453. Bekende schenkingen zijn[4].: "Toen de collectie van Kardinaal Bessarion in 1469 werd geleverd werden de boeken opgeslagen in een gebouw op de Riva degli schiavoni. Daarna verhuizen ze naar de San Marco-basiliek en vervolgens naar het dogenpaleis. Het was pas in 1553 dat aan de voorwaarde van Bessarion werd voldaan en de boeken verhuizen naar de nieuwe bibliotheek. Daar zouden ze blijven tot in 1811. In dat" Dit heeft echt geen zin.


Als men de lijst van "beroemde manuscripten" voor de geschiedenis van de bibliotheek wil plaatsen is dit voor mij prima, maar de reden waarom die beroemde manuscripten zich in de bibliotheek bevinden is terug te vinden in de geschiedenis. Als men een artikel publiceert over een of ander koning gaat men ook niet de kinderen voor het huwelijk van de ouders vermelden.

Wat nu onder "collectie" is ondergebracht is eigenlijk het huidige bestand van de bibliotheek en volgde in een logisch gestructureerd verhaal uit de eertse schenking bij de oprichting, de fusies met andere bibliotheken, shenkingen en legaten om te komen tot de huidige toestand. Deze structuur in het verhaal is volledig verdwenen. Om deze reden heb ik besloten het artikel terug in zijn originele toestand te brengen. Als er wijzigingen worden uitgevoerd om het artikel aan te vullen of beter te structureren kan ik dit alleen maar toejuichen, maar als men wijzigingen uitvoert moet men eerst vooral het artikel grondig lezen voordat men de structuur totaal veranderd. Jpemery (overleg) 4 okt 2011 09:38 (CEST)Reageren