Naar inhoud springen

Overleg:Blauwe beril

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Ponkel in het onderwerp Bronnen

Bronnen[brontekst bewerken]

Beste Ponkel,

Ik stoor mij zeer aan het feit, dat je bij dit artikel één van de beste werken van één van de meest vooraanstaande tibetologen met een onomstreden wetenschappelijke kwaliteit en integriteit als bron of referentie misbruikt in een kennelijke poging de inhoud van dit lemma nog enigszins te legitimeren.

1. De inhoud van met name het tekstdeel " Ontstaan van de blauwe Beril "' van jouw artikel bevat vooral onzin, die op geen enkele wijze ontleend of gebaseerd kan zijn aan het boek The Tibetans " van Matthew Kapstein. Jij noemt de pagina's 135 en 141-164 als bron dan wel referentie. Pag. 135. gaat vrijwel geheel over de rivaliteit tussen meerdere clans die kandidaten naar voren schoven voor de opvolging van de vierde dalai lama. Op de pagina's 141 t/m 145 wordt vooral de politieke rol van Sanggye Gyatso beschreven na de dood van de vijfde dalai lama en zijn val en dood als gevolg van de inval van de troepen van Lhabzang. De pagina's 145 tot en met 164 handelen al over de periode daarna en eindigen met de geschiedschrijving van midden 19de eeuw, dus ca. 150 jaar na de dood van Sanggye Gyatso. In welgeteld twee zinnen wordt op pagina 142 alleen de rol van Sanggye Gyatso genoemd als encyclopedist van de toenmalige wetenschap in Tibet. In het hele boek - dus laat staan op de door jouw genoemde pagina's - wordt nergens de Blauwe beril, kum nye of het Chokpori genoemd.

2. Je geeft aan, dat je met name het volgende tekstdeel in je artikel aan Matthew Kapstein ontleent. ""De vier grote scholen binnen het tantrisme (kagyu, nyingma, sakya en gelug) werden uitgenodigd om hun visie te presenteren. Het was de regent die twintig jaar lang alle interpretaties van de verschillende scholen onderzocht en hieruit een nieuwe school samenstelde; de kum nye. Dit deed hij op basis van de Ghvü Shi en de yoga's van Naropa en schreef een uitvoerig commentaar hierover, met de naam Blauwe beril.[1] ""

Mathhew Kapstein zou zich buitengewoon gegeneerd voelen als hem dat zou worden voorgelegd. Dit kan niet alleen op geen enkele wijze aan Kapstein worden ontleend; het is ook echt volstrekte onzin Na de overwinning in burgeroorlog van de eerste helft van de 17de eeuw was het voornaamste doel van de Gelug de pas verworven suprematie zo snel en grondig mogelijk te verankeren. Het zijn juist de vijfde dalai lama en Sanggye Gyatso geweest die hierin de meest prominente rol hebben gespeeld, zoals in het boek van Kapstein ook duidelijk verwoord wordt. De stelling dat de regent - Sanggye Gyatso - de vier grote scholen zou hebben uitgenodigd hun visie te presenteren, daar vervolgens 20 jaar onderzoek naar deed en hieruit een nieuwe school samenstelde kum nye is volstrekte fantasie, die je volgens mij alleen zelf heb kunnen verzinnen.

Ik ga er van uit dat je dit artikel aanpast. Zie ook mijn commentaar op de OP van kum nye en op de OP van je eigen pagina. Met vriendelijke groet, renevs 1 september 2011 17.33


Dag Renevs, zoals al gezegd op mijn OP, voel je vrij het artikel aan te passen en te verbeteren, geen enkel probleem. Ponkel (overleg) 1 sep 2011 23:22 (CEST)Reageren