Overleg:Bloedbad van Verden

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Bornestera in het onderwerp Even wat links

Bloedbad van Verden of christelijke massamoord[brontekst bewerken]

Gaat het hier niet om een Saksische stam die al gekerstend was maar teruggevallen in haar "heidense" geloof? En na een waarschuwing alweer in de "fout" was gegaan? Deze stam werd door de heilige Karel de Grote naar een plaats genood onder het mom van een geding. Bij een (Germaans) geding was het de gewoonte om van te voren alle wapens in te leveren. Eenmaal gezeten werden ze allemaal vermoord. Vrouwen en kinderen incluis. Een ordinaire massamoord zou dan een betere benaming zijn. Beetjedwars 9 dec 2007 20:28 (CET)Reageren

Even wat links[brontekst bewerken]

In 782 werd in Lippspringe de 'Capitulatio in partibus Saxoniae' afgekondigd. Ieder verzet tegen het gezag werd daarmee beschouwd als afval van het Christendom en derhalve zwaar gestraft, in de meeste gevallen de doodstraf. Hiermee groeide de weerstand van de Saksen opnieuw. Niet de zwaarte van de straf vonden zij bezwaarlijk, maar het feit dat er dwang werd uitgeoefend om zich te bekeren tot het Christendom en de verplichting tot het betalen van tienden aan de kerk vonden zij een aanslag op hun persoonlijke vrijheid. Deze verbittering kwam hetzelfde jaar nog tot uitting toen Karel de Grote in een veldtocht tegen de Slaven voor de eerste maal ook Saksen in zijn leger had opgenomen. Widukind gaf het sein tot opstand en de Saksen in het Frankische leger gaven massaal gehoor aan de oproep. Bij het riviertje de Süntel werd het niets vermoedende Frankische leger totaal vernietigd. De uitgebroken opstand greep om zich heen en reikte zelfs ten noorden van de Elbe. Karel de Grote beschouwde deze opstand als hoogverraad, waarop de doodstraf stond. Als wraak ondernam hij een strafexpeditie die te boek ging als het bloedbad bij Verden aan de Aller. Op bevel van Karel de Grote werden alle Saksen opgeroepen om zich bij Verden te verzamelen om de huldingseed te vernieuwen. De Saksen die hieraan gehoor gaven, leverden de rebellen uit. De uitgeleverde Saksen (volgens de annalen 4.500 in getal) werden op bevel van Karel de Grote ter plaatse terechtgesteld. Widukind had wederom zijn toevlucht in het noorden gezocht.

Als dan even later Widukind weer opduikt en de opstand opnieuw losbarst, is voor de koning het breekpunt bereikt. Dat breekpunt zal de geschiedenis ingaan als “het bloedbad van Verden”, waar op een dag vierduizend Saksische gijzelaars onthoofd zouden zijn. Ook Widukind begrijpt op een gegeven moment dat hij zich maar het beste kan onderwerpen en laten dopen. De schimmige Widukind blijft mysterieus. Midden in alle strijd sterft koningin Hildegard.

Het moet opvallen dat de volkeren die in de periode van totale verwarring grotendeels ter plaatse zijn gebleven, zoals de Friezen en de Saksen, hun oude, voorchristelijke religie zo goed als ongeschonden overleverden. De Frankische overheersers, die reeds vanaf de tweede eeuw tot het christendom begonnen over te gaan, hadden het allerminst gemakkelijk die twee honkvaste volkeren tot andere inzichten te brengen. Trouwens, men mag niet denken dat vanaf het begin alles koek en ei was binnen de christelijke rangen. Er bestond een grote strijd die uitbarstte in theologische disputen om en rond de natuur van Jezus Christus. De leer van Arius, bekend als Arianisme, werd in onze streken bekampt door de verbannen Athanasius, een intellectueel die zich in Trier ophield. Servaas, de bisschop van Tongeren, zou zich profileren als Athanasius’ medestander en daarmee zou zijn faam zich over de Westerse wereld verspreiden.

Gwidekijn of Widukind van Saksen. Widukind was de aanvoerder van de Saksen in de oorlog tegen Karel de Grote. Om zijn eigen edelen bijeen te houden wilde Karel graag de strijd aanbinden met de heidense Saksen. Zo vochten de edelen tenminste samen tegen een vijand buiten het rijk en konden ze onderling geen oorlog voeren. Karel de Grote werd ontzettend populair door zijn oorlog tegen de Saksen. Zijn edelen kregen prachtige landerijen in het land van de Saksen en de Kerk mocht overal kloosters stichten. Maar het heeft Karel wel de nodige moeite gekost: twintig jaar heeft de strijd geduurd en al die tijd was Widukind Karel telkens weer te slim af. Uiteindelijk, na een vreselijk bloedbad in Verden (782) waarbij meer dan 4000 Saksen op bevel van Karel werden vermoord, keerde het tij en in 785 liet Widukind zich dopen. Tot zijn dood leefde hij als Saksisch edelman op zijn eigen goederen en zijn nakomelingen zijn opgegaan in de Duitse adel. Omdat hij uiteindelijk christen werd, is ook Widukind in de middeleeuwen als held blijven voortleven. Er was een bekend verhaal aan hem gewijd (Gwidekijn van Sassen), dat helaas verloren is gegaan. Slechts vier bladen hebben de eeuwen overleefd. Daarop kunnen we een verslag lezen van het beleg van een Saksische stad door Roeland en Elegast. De heer van die stad was de reus Fledrik, die ook in deel 1 en 2 van de Razende Roelandreeks voorkomt.

het bloedbad van Verden in 782, waarbij 4500 Saksische edelen na een zoveelste opstand ter dood gebracht werden. Na deze slachting, en zelfs na de volledige overgave van de Friezen en de doop van hun hertog Widukind in 785, bleven zij heldhaftig verzet bieden. Pas in 803 kwam er definitief een einde aan de terreur.

30.000 slachtoffers ??? Ragnar Storyteller is a 70+ retired math professor and electronics engineer. Has been studying runes, astrology, quantum physics and meta physics for over 30 years.

Ik heb even geen controle gedaan op de bronnen, dit is even snel zoeken. Het is volledig onduidelijk wie de slachtoffers waren, 4000 of 4500, gijzelaars of edelen (zoveel ??) Heidens of Arianisch ? Mijn Wiki-tijd zit er weer op, succes Bornestera 28 feb 2008 12:42 (CET)Reageren


Herschrijven[brontekst bewerken]

Dit artikel gaat heschreven worden in gebruiker:beetjedwars/Verdenzandbak.
Overleg graag naar Overleg gebruiker:Beetjedwars/Verdenzandbak