Overleg:Bloedglucosespiegel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mijn vriendin zegt dat het gehalte voor een normaal persoon tussen de 4 en de 8 ligt. Klopt dit?? OF moet ik uit gaan van het artikel??? Bas

Normale waarde als men nuchter is[bewerken]

Volgens mijn huisarts is een waarde van 5 - 5,6 (NUCHTER) normaal. Gerald

Officiële referentiewaarden zijn 4 - 6 mmol/l. Dat is in het plasma, veneus (dus afgenomen door in een ader te prikken, niet in een vingertop). Capillaire en/of totale bloedwaarden zijn anders. Het geldt ook enkel als je 8 uur niets gegeten of gedronken (buiten water) hebt. 5-5,6 mmol/l is dus ook "normaal".

Dat wil niet zeggen dat je een probleem hebt als een meting buiten 4-6 ligt. Dit zijn referentiewaarden: het kan best zijn dat je volledig gezond bent en toch erbuiten ligt. Bovendien kunnen meettoestelen afwijken.

Aangezien het referentiewaarden zijn (soort gemiddelde van bevolking), variëren ze naargelang de bron, en naar de plaats waar ze zijn bepaald. Ze zullen in de toekomst ook nog wel veranderen. Geneeskunde is geen exacte wetenschap. Vergelijk het met IQ: wat is een "normaal" IQ? 97-103? 90-110? 85-115?

De diagnose van diabetes wordt trouwens pas gesteld bij nog hogere waarden. Verschillende metingen zijn dan trouwens nodig, en er zijn nog wat voorwaarden. Wetenschapsfreak 4 jan 2008 15:11 (CET)