Overleg:Bont (huid)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Reactie[bewerken]

MBT de laatste wijziging van 15 januarie heb ik aan de anonieme de volgende vraag voor gelegd, en daar nog geen antwoord op gehad:

Beste wiki collega, ondanks dat je anoniem bent wil ik toch op deze manier contact, ik vraag me namelijk af wat de intentie was van die veranderring, ik ben er namelijk van overtuigd dat bij een wiki over bont ook een uitleg hoort van waar dit wel of niet algemeen geaccepteerd is. --jongned 31 jan 2006 18:43 (CET)


Hoewel de meerderheid van de Nederlanders tegen gebruik van bont is, mag het hier verkocht worden (en wordt het ook gekocht). Bovendien worden in Nederland pelsdieren gefokt. Het is moeilijk om over een zo gevoelig thema als bont een objectieve wiki te schrijven. --Auf 5 apr 2006 8:53 (CET)

Ik heb een aantal feiten toegevoegd. ik vroeg me af waarom deze weg gehaald moeten worden. zie 15 november. Om objectief te zijn moet je de positieve kanten ook belichten.

---

Argumenten vóór bont:

  • Nertsen eten veel groente- en tuinafval
  • Waarom het vlees eten en het bont weggooien
  • Duurzaamheid (gaat langer mee, erg sterk)
  • Hypocrisie tegenover leer
  • Met de Nederlandse en Deense dierenwelzijnsregels lijden de dieren niet zo erg als door de anti-bontlobby wordt verteld
  • Hypo-allergeen
  • Werkgelegenheid voor de mens, onder het mom van "mens boven dier" zoals de voedselketen bekrachtigt
  • Voor wat het waard is; geen co2-uitstoot tijdens de productie en levensduur

Argumenten tegen bont:

  • We hebben al wol en katoen, wellicht is het dierenleed - wat er toch een beetje is - niet rechtvaardigbaar in ons klimaat.
  • Het gewilde / decadente imago zou mogelijk kunnen bijdragen aan het motiveren van bijvoorbeeld Chinezen om dieren inhumaan te euthanaseren.

Misschien is een extra 5% belasting op Bont een goed idee?

Dit stukje is van Jeroen

---

Alle ethische en morele discussies terzijde; De Eerste Kamer heeft het initiatiefvoorstel inzake het verbod van pelsdierhouderij op 18 december 2012 aangenomen en de Wet verbod pelsdierhouderij is op 15 januari 2013 in werking getreden. Ik heb de verouderde informatie aangepast en een verwijzing naar de wettekst opgenomen.

2001:610:1908:8000:A08C:2A2:C8FB:C88E 2 mrt 2013 15:13 (CET)

---

Bont und Pelz[bewerken]

Der Artikel hier behandelt den Pelz als Haut UND als Bekleidungsstück, er heißt aber Bont (huid), also Pelz als Haut. Ist das richtig?

Mein Problem ist, er ist zum deutschen "Fell" verlinkt, nicht zum "Pelz". Der holländische Artikel beschreibt aber mehr den Pelz als Kleidung, weniger das Fell. Der Versuch, im deutschen Pelz UND Fell mit diesem Artikel hier zu verlinken scheitert, weil der bot automatisch die Verlinkung zu Pelz wieder löscht (weil dieser hier mit deutsch "Fell" verlinkt ist). Was ist zu tun? --Kürschner (overleg) 8 jul 2012 19:33 (CEST)

Kürschner, See this discussion Timelezz (overleg) 18 dec 2013 16:38 (CET)

Statistieken[bewerken]

Het aantal nersten zou volgens het CBS 1 miljoen zijn. Het aantal fokdieren voor de bont, zou volgens de Europese vakorgansatie liggen op 4,75 miljoen. Zit hier een uitlegbaar verschil in, of is dit abacadabra? (bronnen in het lemma) Timelezz (overleg) 17 dec 2013 19:02 (CET).

Beide organisatie rapporteren een deelverzameling van het aantal nertsen. Het CBS rapporteert fokmoeren. Een fokmoer krijgt volgens een andere bron uit het artikel 4-5 pups per jaar. Die worden gehouden voor het bont en dat is gelijk het getal van EFBA dat tussen de 4 en 5 miljoen in ligt. Dus voor het doden van de pups voor het bont zijn er in Nederland zo'n 6 miljoen nertsen.Dirk3x3 (overleg) 18 dec 2013 14:48 (CET)
Dankuwel. Dat zou best kunnen. Maar hoe weet u dit? Ik lees bij CBS dat ze "edelpelsdieren" meten, niet dat het alleen gaat om de fokmoeren. En hoe weten we dat EFBA alleen de dieren zonder de fokmoeren telt? Daar hoort een gedegen uitleg bij. Ik denk dat u hier meer kennis over heeft dan ik. Zou u dit willen aanpassen op het lemma? Dankuwel. Mvg, Timelezz (overleg) 19 dec 2013 08:55 (CET)
Het ligt er inderdaad bij beide niet dik boven op. Bij het CBS kan de tabel worden aangepast. Via het tabblad onderwerp en de keuzes hokdieren->aantal dieren-> worden de edelpelsdieren gevonden. Als met de muis hier over heen wordt gegaan verschijnt een toelichting dat het alleen om moederdieren gaat. Onder de tabel van de EFBA staat dat het gaat om de verkochte pelzen. Het zijn namelijk allemaal verkoopkanalen. En de fokmoeren worden niet gedood voor de pels die moeten nieuwe pups produceren.Dirk3x3 (overleg) 19 dec 2013 10:27 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Bont (huid). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 8 aug 2017 02:47 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Bont (huid). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 15 sep 2017 07:21 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Bont (huid). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 14 okt 2017 18:11 (CEST)