Overleg:Boot (vaartuig)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Volgens mijn prisma etymologisch woordenboek en mijn Duitse Duden is er geen verband tussen bodem en boot.

Ik kan het niet eens zijn met:"Een boot is over het algemeen een vaartuig dat voor het plezier gebruikt wordt; een schip is een term voor de beroepsvaart." Een motorkruisertje is een scheepje, GEEN BOOT! Zie mijn uitleg[1]

Sorry maar de toevoeging 'Speedboot' hoort niet in het lijstje met verklaringen van het begrip boot.

Ook heb ik bezwaar tegen de opsomming onder het hoofdstuk 'verschillende boten'. De meeste van deze vaartuigen zijn schepen! Het is een opsomming van woorden, die het woord boot in zich hebben. --Pieter53 3 sep 2006 15:58 (CEST)

Boot/bodem[bewerken]

In het artikel werd gesuggereerd dat het Nederlandse woord boot wellicht een verbastering is van het archaïsche woord bodem dat thans nog bestaat in oorlogsbodem. Op 11 november 2010 werd gevraagd om een bron voor deze bewering. Deze is er niet gekomen. In 2006 heeft gebruiker:Pieter53 (zie hierboven) al twijfel aan deze suggestie uitgesproken.

In het WNT wordt geen verband gelegd tussen boot en bodem, in het meer gespecialiseerde Etymologische woordenboek evenmin. Voorts is er in het WNT geen sprake van het archaïsche woord bodem. Uiteraard wèl van bodem in de betekenis van onderkant. Met betrekking tot schepen stelt het WNT dat bodem eigenlijk Het onderste, laagste gedeelte van den romp, nagenoeg hetzelfde als vloer is. Bij uitbreiding wordt gedoeld op het geheele schip.

Daarmee kan de hele bewering over boord worden geworpen, lijkt me. -- Robb (overleg) 24 mrt 2011 16:54 (CET)