Overleg:Boterbriefje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Etymologie[brontekst bewerken]

Ik heb de volgende mogelijke verklaring verwijderd:

Het begrip zou uit de Eerste Wereldoorlog dateren. Nederland deed weliswaar niet mee aan de oorlog, maar verkocht aan de legers van beide partijen vele goederen. Hierdoor, en door het feit dat vele jonge mannen werden gemobiliseerd, ontstond er gebrek aan goederen. Toen al werd het bonnensysteem ingevoerd, dat later in de Tweede Wereldoorlog opnieuw werd gebruikt. In de Eerste Wereldoorlog kon je meer boterbonnen krijgen als je kinderen had. Om dat aan te tonen moest je het trouwboekje, waarin de kinderen stonden aangetekend, meebrengen. Op die manier zou een verband tussen beide papieren bestaan.

Reden voor mijn verwijdering is http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/boterbrief, waar meerdere bronnen gegeven zijn die aangeven dat ook in 1912-1913, dus vóór het begin van de Eerste Wereldoorlog, deze term al in gebruik was. - André Engels (overleg) 28 jul 2013 14:41 (CEST)

Gebruik[brontekst bewerken]

Het "boterbriefje" leek vroeger gebruikt te worden als een manier om op sociaal aanvaardbare wijze een seksuele relatie te beginnen.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2a02:1811:107:e800:7422:75b:9c28:9c02 (overleg · bijdragen) 13 mrt 2015 23:50‎