Overleg:Burgerlijke dood

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Johan Lont

Ik heb de volgende zin uit dit artikel geschrapt:

Het artikel is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De reden daarvoor is, dat ik die informatie te vaag vind. Er staat niet bij over welk artikel het eigenlijk gaat. Kennelijk gaat het over het artikel waarin de burgerlijke dood wordt afgeschaft.

Er werd gesuggereerd dat het artikel waarin de burgerlijke dood werd afgeschaft in strijd is met het EVRM, omdat het geen overgangsbepalingen bevat voor nog levende veroordeelden. Dat vind ik een beetje krom geredeneerd.

Stel dat er ergens een wet wordt aangenomen die een onmenselijke straf afschaft. Dan kun je niet zeggen dat die wet in strijd is met de mensenrechten omdat hij niet ver genoeg gaat?

Bovendien is de Belgische Grondwet opgesteld in 1831 en het EVRM pas in 1950. Dat mag er wel even bij gezegd worden.

Wat ik ook heel raar vind, is dat het grondwetsartikel dus in strijd is met het EVRM, omdat er geen overgangsmaatregelen in staan voor nog levende veroordeelden. Hoeveel mensen die vóór de afschaffing in 1831 veroordeeld zijn tot de burgerlijke dood waren er in 1950 eigenlijk nog in leven? Als dit helder wordt uitgelegd, kan het weer in de tekst worden opgenomen. Johan Lont 16 jan 2006 12:34 (CET)Reageren