Overleg:Carel Hacquart

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Carel (ook: Carolus) Hacquart (Brugge, ca. 1640 – ?, ca. 1701) was een componist geboren in Brugge (in het huidige België) maar verhuisde later naar Gent. Hij was vooral actief in de Verenigde Provinciën (het huidige Nederland). Hij is de broer van de minder bekende Philip Hacquart.


Carolus Hacquart, zoals afgebeeld in één van zijn muziekbundels Carel of Carolus Hacquart moet rond 1670 uit de Zuidelijke Nederlanden naar Amsterdam zijn getrokken, waar hij zich vestigde als vrij kunstenaar. Hij verruilde zijn werkterrein in 1679 voor Den Haag, waar hij les gaf en concerten organiseerde met steun van de bejaarde Constantijn Huygens, uit wiens briefwisseling valt op te maken dat hij Hacquart bij stadhouder Prins Maurits heeft aanbevolen. Voor zijn dagelijks levensonderhoud gaf hij les aan veel gegoede patriciërs als burgemeesters, advocaten en andere notabelen die in hun vrije tijd muziek maakten. In 1686 droeg Hacquart aan twee van deze leerlingen, de advocaten Pittenius en Kuysten, twaalf suites op. Deze konden worden uitgevoerd op één gamba, op twee gamba’s of door een gamba met continuobegeleiding. Over de periode na 1686 is niet veel bekend; op grond van de mogelijke identificatie met een persoon met een verwante naam, wordt vermoed dat hij naar Engeland getrokken is. Van Hacquart zijn vier collecties muziek overgeleverd: opus 1: een bundel motetten getiteld Cantiones sacrae uit 1674, opus 2: een bundel strijkerssonates getiteld Harmonia parnassia uit 1686, opus 3: een bundel suites voor viola da gamba getiteld Chelys uit 1686, een herdersspel, De Triomfeerende Min op een tekst van Dirk Buysero, geschreven naar aanleiding van de Vrede van Nijmegen (1678). [bewerken]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Carel Hacquart. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 18 jul 2017 00:11 (CEST)[reageer]