Overleg:Carol II van Roemenië

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Fransa

Ik heb in dit artikel enkele verbeteringen aangebracht, en enkele slordigheidjes in de tekst verbeterd.

Elena was vroeger de vrouw van de Roemeense legerofficier Ion Tampenu geweest. De legerofficier heette Ion Tampeanu. Dit staat overigens ook fout in de Engelse versie van Wikipedia, mogelijk daarvan afkomstig.

Op 6 juni kwam Carol aan in Boekarest en werd voor het parlement tot koning gekroond. Carol werd niet gekroond. Ik heb er voor het gemak van gemaakt dat hij tot koning werd uitgeroepen, maar zelfs dat was niet het geval. Carol legde de eed op de grondwet af, meer hoefde hij niet te doen. De wet uit 1927, waarin bepaald was dat Carol was vervallen van zijn rechten op de troon, zijn zoon Michael de opvolger werd van zijn grootvader en er een regentschapsraad werd ingesteld, werd met terugwerkende kracht nietig verklaard, zodat Carol formeel al in 1927 zijn vader Ferdinand I was opgevolgd als koning van Roemenië. Er is later wel sprake geweest van een kroning, samen met zijn ex-vrouw Helena, maar toen die er niets voor voelde om zich voor dit karretje te laten spannen, was het plan van de baan. Ook Michael is in 1940 bij zijn tweede aantreden niet gekroond. Er is slechts één koning ook daadwerkelijk gekroond, dat was Ferdinand, in 1922, in Alba Julia, tot koning van 'Groter Roemenië'.

Toen de extreem-rechtse bewegingen in 1936 25% van de stemmen behaalden en zijn eigen monarchistische partij een gevoelige nederlaag leed, liet hij de de antisemitische Goga en Cuza met hun Nationaal-Christelijke Partij een regering vormen. Hij hoopte dat deze zet de extreemrechte groeperingen tegen elkaar op zou zetten, wat inderdaad lukte. Ja, maar dat was niet in 1936, maar in december 1937. Het kabinet Goga/Cuza was overigens maar drie weken aan de macht. Carols eigen partij deed trouwens niet mee aan die verkiezingen. Zijn 'Frontul Renaşterii Naţionale' werd pas in 1938 gesticht, nadat alle andere politieke partijen verboden waren.

Door een verdrag tussen Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie moest Roemenië in 1940 grote stukken grond afstaan. Bessarabië en het noorden van Boekovina aan de Sovjets, het noordwesten van Transsylvanië aan Hongarije en de zuidelijke Dobroedzja aan Bulgarije. Zoals het hier staat is het niet helemaal correct. De Sovjet-Unie had niets van doen met het afstaan van Transsylvanië aan Hongarije en de zuidelijke Dobroedzja aan Bulgarije. Ik heb dit aangepast.

Hij stierf in 1953 aan kanker en Elena, die nog bijna 25 jaar zou leven, erfde zijn enorme fortuin. Carol stierf niet aan kanker, hoewel dat wel op een aantal sites foutief wordt vermeld. Hij stierf vrij onverwacht aan een hartinfarct. Ook zijn 'enorme fortuin' (bron?) is discutabel. Zijn testament is nooit bekend gemaakt. Ook was hij gedwongen om een deel van zijn waardevolle postzegelverzameling te verkopen. Elena Lupescu heeft ook in later jaren bezittingen van Carol te gelde gemaakt.

Bovenstaande ter verantwoording van mijn aanpassingen. Uiteraard bazeer ik mij op bronnen. Onder meer: 'King Carol II. A life of my grandfather' door Prince Paul of Hohenzollern-Roumania en 'The Playboy King: Carol II of Romania' door Paul D. Quinlan.--Fransa 30 mrt 2010 02:07 (CEST)Reageren