Overleg:Cassini-Huygens

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Er staat op deze pagina wel dat er een kernreactor aan boord is, maar dat is volgens de NASA niet helemaal waar, zie dit document: http://saturn.jpl.nasa.gov/spacecraft/safety/power.pdf (eerste pagina onder het kopje "What are RTGs") Zie ook de Engels wikipedia.

Ik kan dit verhaal niet goed naar het Nederlands vertalen (radioisotope thermoelectrische generatoren???), dus liefhebbers..?

Joriswit - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Een RTG is gewoon WEL een kernreactor.

Het apparaat dat in Amerika RTG heet noemen we hier thermo-elektrische generator, zie: http://www.nrg-nl.com/public/plutonium/ over Vervalwarmte en toepassing.

"De warmte die bij het radioactief verval vrij komt noemen we de vervalwarmte. De vervalwarmte van Pu-238 (0.56 W/g) maakt deze stof geschikt voor elektriciteitsopwekking in thermo-elektrische generatoren van sommige pacemakers. Maar ook voor ruimtesatellieten, navigatie bakens, etc. Plutonium heeft ongeveer 24 Amerikaanse ruimtevoertuigen voorzien van energie en warmte. Het ruimteschip Voyager gebruikte deze energiebron tijdens zijn verre reis waarbij hij foto's maakte van planeten aan de rand van ons zonnestelsel. Dit ruimteschip heeft 20 jaar gefunctioneerd en kan nog 20 jaar verder. In 1998 werd de Cassini probe naar Saturnus gelanceerd, met drie thermo-elektrische generatoren die het voorzagen van een vermogen van 870 Watt."

Als je een thermo-elektrische generator aan een kant warm maakt en aan de andere kant koud laat, dan gaat hij elektriciteit leveren. In dit geval komt de warmte van het radioactieve verval van plutonium-238. Radioactief verval is een van de drie mogelijke kernreacties, de andere twee zijn kernsplijting en kernfusie. Een installatie die werkt op kernreacties noemen we nu eenmaal een kernreactor. Deze reactor passief in die zin dat hij de kernreacties niet stimuleert. Het is dus geen sluimerende atoombom. De andere twee doen dat wel .

Groeten, Theo Knoops theo.knoops@hetnet.nl