Overleg:Censuskiesrecht

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Deze zin heb ik geschrapt: "Want het is gemakkelijk dure beslissingen te nemen waarvan de kosten door iemand anders gedragen worden." Dat lijkt me een tendentieuze interpretatie, eerder dan een omschrijving van het begrip 'Censuskiesrecht'. Tomvdd (overleg)

Omgedraaide uitleg van "No taxation without representation"[brontekst bewerken]

Het begrip "No taxation without representation" was juist een slogan die gebruikt werd door Amerikaanse kolonisten die wel belasting aan de Engelsen betaalden maar geen vertegenwoordiging hadden in het Engelse parlement; het gaat er dus om dat men niet belast mag worden zolang men geen recht op vertegenwoordiging in de politiek heeft.

Hoe het in dit artikel wordt uitgelegd zou eerder het omgekeerde zijn: "No representation without (sufficient) taxation", dat mensen dus pas recht zouden hebben op politieke vertegenwoordiging wanneer ze (voldoende) belasting betalen.

Uiteraard kunnen beide situaties tegelijk plaats vinden (enkel belastingsbetalers hebben stemrecht, en enkel stemgerechtigden betalen belasting), maar dat hoeft niet (alle stemgerechtigden betalen belasting, maar niet alle belastingbetalers hebben stemrecht; of juist andersom: alle belastingbetalers hebben stemrecht, maar niet elke stemgerechtigde betaald belasting), en dusdanig moeten deze stellingen niet als synoniem worden gebruikt. 24.132.96.212 19 apr 2022 15:48 (CEST)[reageer]