Overleg:Congo

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Heer van Robaais

Is de Nederlandse spelling van Congo niet 'Kongo' (met een K)? Andre Engels 11:22 10 jan 2003 (CET)

Het zou wel eens kunnen dat hier de Vlaamse en de Nederlandse wegen zich scheiden. Maar zeker weten doe ik het niet: de Buitenlandse aardrijkskundige namen in het Nederlands van de Taalunie verscheen voordat Zaïre zijn naam veranderde. De naam Belgisch Kongo is zeker met een K. Ik zal wat bronnen (kranten, ANP etc) napluizen. Fransvannes 11:28 10 jan 2003 (CET)
En hierbij de resultaten van enig oppervlakkig onderzoek: het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken verwijst bij Kongo naar Congo, de Volkskrant, NRC en de Standaard gebruiken (meestal) Congo, en de Taaladviesdienst van Onze Taal noemt Kongolees in het Groene Boekje een fout (zie discussie op www.onzetaal.nl).
Conclusies:
  • Kongo lijkt gereserveerd voor de voormalige kolonie en is voor de benaming van het huidige land op de terugweg (ondanks strijdbare voorstanders van de K)
  • Congo-Brazzaville heet nooit Kongo.
  • In het Duits hebben beide landen een K, in het Nederlands meestal allebei een C
Fransvannes 11:58 10 jan 2003 (CET)

Eerste deel van mijn antwoord (tweede deel volgt later, wegens tijdgebrek). De "République Populaire du Congo", is wat men vroeger "Frans Congo", en tegenwoordig dikwijls "Congo-Brazzaville" genoemd, naar de hoofdstad. "Kongo-Kinshasa" is de onofficiële naam voor het vroegere "Belgisch Kongo", na de staatsgreep door Moeboetoe "Zaïre" genoemd. Moeboetoe werd president in 1965, en voerde toen de afrikanisering van het land door.

De naam is steeds Kongo geweest, in tegenstelling tot Congo-Brazzaville. Natuurlijk was er de Belgische Franstalige elite, die (onofficieel) de Franse schrijfwijze "Congo" verkoos. Daardoor is er een historische strijd om tweemaal niets geweest, die gemakkelijk had kunnen voorkomen worden door respect voor de originele schrijfwijze te hebben. Respect voor zowel de zwarte bevolking als voor de Vlaamse "minderheid" is nooit een erepunt van de overwegend Franstalige kolonisten geweest.

"Kongo" is het eindbesluit als men het over "Zaire" heeft. ArthurKing 18:45 10 jan 2003 (CET)

Kongo is inderdaad de oude Belgische spelling. Het land heet tegenwoordig voluit République démocratique du Congo. Zaïre als naam heeft men bij de verdrijving van Mobutu in 1997 laten wijzigen in de oude naam Congo. Maar als de Wikipedianen het land nog steeds volgens de Belgen Kongo willen laten heten, ben ik de laatste om bezwaar aan te tekenen.
Pieter

Als dit een "Belgische Wikipedia" zou zijn dan zou het best "Congo" zijn om de franstaligen tevreden te houden. Die Congo Kongo zaak doet mij denken aan "Kwik en Flupke", een oude, leuke stripserie van Hergé. In de huidige herdrukken hebben ze er "Quick en Flupke" van gemaakt. Ik zou zeggen, maak ervan "Kongo" met een redirect van "Congo" ernaar. Giskart 23:43 10 jan 2003 (CET)

Ik vind het vreemd om Congo nu nog met een k te schrijven, zelfs als het gaat over de kolonie. Je schrijft toch ook niet Duitschland als je het hebt over de Tweede Wereldoorlog, omdat dat toevallig destijds de gebruikelijke spelling was. Er is een verschil tussen verouderde plaatsnamen (zoals Vrijstaat Dantzig of Koninkrijk Siam) en verouderde spellingen van plaatsnamen. Heer van Robaais 8 feb 2008 21:40 (CET)Reageren


Niet rechtstreeks in verband met de Kongo-Congo-discussie, waarvan ik de oplossing trouwens onjuist vind, maar dat terzijde, vond ik een interessante bladzijde, die duidelijk het standpunt van de Vlaamse Omroep weergeeft betreffende namen van Belgische gemeenten, Franstalig zowel als Nederlandstalig. Een omroep gebruikt dagelijks honderden plaatsnamen in zijn berichtgeving, en moet dus een goede en aanvaardbare richtlijn gebruiken. Altijd goed ook hun standpunt te kennen. ArthurKing 22:35 14 jan 2003 (CET)

En als ik ook nog de link gaf... http://www.taaldatabanken.com/index.htm?tzb~http://www.taaldatabanken.com/taalzaken/980724.htm ArthurKing 22:40 14 jan 2003 (CET)