Overleg:Constance Wilde

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door BesselDekker in het onderwerp Constance Wilde en haar bekendheid

Constance Wilde en haar bekendheid[brontekst bewerken]

Het artikel in de Franstalige wikipedie vermeldt: journaliste et féministe, [elle] est surtout connue comme l'épouse d'Oscar Wilde. Dat laatste is juist; zonder haar huwelijk en de dramatische wending die dit aan haar leven gaf, zou Constance Lloyd nooit een bekende plaats in de literaire geschiedenis hebben ingenomen.

Zij was niet werkelijk journalist en feminist; de fr: legt daarin een onjuiste nadruk. Zij ontplooide enkele journalistieke activiteiten, en diende de (vrouwen)emancipatie door een laat-Victoriaans voorvechterschap voor kledinghervorming voor vrouwen en kinderen. Haar politieke steun aan een gemeenteraadskandidate maakt haar niet tot feministe, wel tot deelneemster, zij het betrekkeliojk incidenteel, aan de emancipatiebeweging. Op grond van haar twee kinderboeken zou het overdreven zijn haar te afficheren als "kinderboekenschrijfster". Zij was vooral actief op de wijze zoals dat voor een laat-Victoriaanse dame niet ongebruikelijk was.

Zeer veel van haar energie is besteed aan het terzijde staan van haar man, aan pogingen het huwelijk te redden en haar kinderen te beschermen, en aan problemen rond bankroet en nalatenschap.

Voor dit alles is het (veelgeprezen en welgedocumenteerde) boek van Ellmann (zie referenties) een betrouwbare bron.

Bessel Dekker 31 aug 2007 14:07 (CEST)Reageren

De cat "Engels persoon" heb ik teruggedraaid. Eigenlijk zegt het bovenstaande al genoeg: Wilde was en is vooral bekend als de echtgenote van Oscar. Bessel Dekker 5 aug 2008 02:36 (CEST)Reageren